Petak 25.12.2015.
09:58
rs-lat.sputniknews.com

ID: Može trgovina organima za spas muslimana

Reuters
Islamska država dozvoljava trgovinu ljudskim organima

Ti dokumenti, prenosi Rojters, mogu biti dokaz da se Islamska država finansira i trgovinom ljudskim organima.

Naime, u dokumentu iz 31. januara 2015. godine, u koji je Rojters imao uvid, dozvoljava se da se od zarobljenika uzimaju organi kako bi se spasili životi muslimana iako to može ugroziti život zarobljenika.

Taj dokument, kako navode američki zvaničnici, otkriven je zajedno sa drugim podacima tokom racije specijalnih snaga SAD na istoku Sirije u maju ove godine.

Pa neće valjda da poštuju "otpadnike"?

- Život i organi otpadnika ne moraju se poštovati i mogu se nekažnjeno uzeti - navodi se u dokumentu koji je Istraživački i fetva komitet Islamske države napisao u obliku religioznog zakona.

Rojters dodaje da dokument ne pruža dokaze da se Islamska država bavi uzimanjem i trgovinom organima već daje religijsko odobrenje za vršenje tih radnji.

Irak je već ranije optuživao Islamsku državu da uzima i trguje ljudskim organima kako bi ostvarila profit.

Američki zvaničnici poručuju da su zaplenjeni podaci pružili bolji uvid Vladi SAD u način na koji Islamska država organizuje, dobija sredstva i piše zakone za svoje sledbenike.

Irački ambasador u Ujedinjenim nacijama Mohamed Ali Alhakim rekao je za Rojters da bi Savet bezbednosti UN trebalo da pogleda dokumente i razmotri da li su oni dokaz da se Islamska država finansira trgovinom organima.

2019 © - Vesti online