Petak 25.12.2015.
09:41
Vestionline

"Putin me vidi kao pretnju"

Reuters
Ruski tajkun optužuje Putina

Jedan od najvećih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina kaže da se oseća sigurno u Londonu i da ga vlasti u Moskvi doživljavaju i kao ekonomsku pretnju, ali i kao političku opasnost jer može da privuče veliki broj opozicionih glasača na predstojećim izborima 2016. godine.

U pisanoj izjavi Hodorkovski je za ruske zvaničnike rekao da su "poludeli", a njegov advokat Vadim Kljuvgant navodi da je sada na državama da odluče kako će se ponašati u odnosu na izdat nalog za hapšenje.

Podsetimo da je Hodorkovski proveo deset godina u zatvoru pod optužbama za izbegavanje plaćanja poreza, prevaru i proneveru, a da on i njegove pristalice sve vreme tvrde da je u pitanju osveta ruskih vlasti zbog iskazanih političkih ambicija.

Putin ga je 2013. iznenada pomilovao i ovaj ruski tajkun je tada napustio zemlju. Njegovo bogatstvo je na vrhuncu moći procenjivano na preko 10 milijardi dolara.

Hodorkovski je poznat i po provokativnim izjavama protiv Kremlja, pa je tako početkom decembra na konferenciji za štampu u Londonu izjavio da je revolucija u Rusiji neizbežna, a čuvena je i njegova izjava iz 2010. godine dok je boravio u zatvoru, da sažaljeva čoveka koji samo prema psima oseća ljubav, misleći očigledno na svog glavnog neprijatelja, Vladimira Putina.

Sada je očito da on neće odustati od borbe protiv Putina i da planira da iz Londona uradi sve što je u njegovoj moći da se osveti čoveku koji mu je oduzeo moć i bogatstvo.

2024 © - Vesti online