Četvrtak 24.12.2015.
14:07
avaz.ba

Marihunana je dozvoljena, ali ne i knjiga o Srebrenici

rnw-nl
Haški tribunal u kojem se sudi i za zločine u Srebrenici

U knjizi je reč o holandskom bataljonu u Srebrenici čiji je jedan pripadnik, prema novodima autora, zabeležio zločine u bazi u Potočarima jula 1995. godine, ali je foto-rolna kasnije nestala bez traga u laboratoriji u Hagu, prenosi "Dnevni avaz”.

Autor optužuje bivšu pripadnicu holandske vojne obaveštajne službe (MID) kao odgovornu za skandal Ministarstva odbrane u Hagu.

Knjiga je već godinu dana u prodaji, a holandski mediji su zaprepašćeni mogućnošću da ona bude zabranjena u zemlji proklamovanih sloboda. Navodi se i to da bivša službenica MID-a smatra kako su događaji koji joj se pripisuju izmišljeni, kao i da nije ni dobila priliku od autora Giltaja da kaže svoju stranu priče.

Sukobo oko foto-rolne

U knjizi, koja je dobila dobru recenziju bivšeg holandskog ministra Jana Pronka, centralno mesto je sukob između dve strane unutar holandskog Ministarstva odbrane u dramatičnim danima nakon zločina u Srebrenici - jedne, koja je po svaku cenu htela da uništi foto-rolnu na kojoj su zabeleženi zločini nad srebreničkim Bošnjacima u bazi Dutchbat-a, i druge, koja je smatrala da ona ipak treba da bude dostupna širokoj javnosti.

Prema rečima Giltaja, bivši holandski general Van Bal je hteo da zaštiti pripadnike Dutchbat-a upravo držeći foto-rolnu daleko od očiju javnosti.

2024 © - Vesti online