Četvrtak 24.12.2015.
08:30
M. Obradović - Vesti

Spremali klanicu za Novu godinu

Reuters
Bilo indicija da je neko od uhapšenih u akciji Rez mogao da izvrši teroristički napad

Azinović smatra da akcija Rez ima veze s terorističkim napadima 13. novembra u Parizu, kao i onim i Rajlovcu kod Sarajeva 18. novembra, kad su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH.

Da podsetimo, Federalna uprava policije prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH u Kantonu Sarajevo je uhapsila 11 osoba za koja postoji osnovana sumnja da su bliski radikalnim strujama i strukturama Islamske države.

Uhapšeni se dovode u vezu s terorizmom i finansiranjem terorizma, podstrekivanjem drugih na odlazak na strana ratišta i sumnjiče za kršenje Zakona o slobodi vere i pravnom položaju crkava i verskih zajednica u BiH. Akcija pod kodnim nazivom Rez izvedena je u naseljima Sokolje, Osjek, Buljakov Potok i Briješće.

Prema oceni profesora Azinovića, tradicionalne sredine kojima se pripisuje prisustvo militantnih selefija, poput sela Ošve, Maoča ili Dubnice, nisu centri velikog aktivizma i da se najveći dio tih aktivnosti događa u predgrađima velikih gradova. On navodi da su to pre svega Sarajevo, Zenica i Tuzla.

Biće dokaza za optužnicu

Azinović smatra da je akcija policije u kojoj je uhapšeno 11 osumnjičenih za terorizam dobro pripremljena i da će osim hapšenja biti pronađeni konkretni dokazi o ilegalnim krivičnim aktivnostima ove grupe koja se dovodi u vezu s Islamskom državom.
- Verujem da će biti i dokaza koji će omogućiti Tužilaštvu da neke od tih ljudi sudski procesuira - zaključio je Azinović.

Azinović navodi da svaka akcija ovakvog tipa uvek predstavlja upozorenje nekim ljudima da se prati ono što rade, da su identifikovani, da im se prate potezi, kontakti i aktivnosti. I to bez obzira na to da li za posledicu ima hapšenja i optužnicu. Takve akcije služe i za neku vrstu odvraćanja od zabranjenih aktivnosti.

2024 © - Vesti online