Sreda 23.12.2015.
17:17
Tanjug

Rusija: Lažu da smo izvršili ratni zločin u Siriji!

youtube.com/euronews (in English)
"Izveštaj 'Amnestija' je pristrasan, pun klišea i lažnih informacija"

Ministarstvo je proučilo izveštaj "Amnestija", koji sadrži "banalne klišee" i "lažne informacije", izjavio je portparol Igor Konašenkov, a preneo Rojters. On je na konferenciji za štampu u Moskvi, takođe, odbacio optužbe organizacije AI da je Rusija u Siriji koristila kasetne bombe.

"Amnesti" je kasno sinoć saopštio da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji ubijene stotine civila, mnogi od njih u ciljanim napadima koji se mogu smatrati ratnim zločinima.

- Čini se da su u nekim napadima direktno ciljani civili ili civilni objekti, tako što su gađane stambene oblasti u kojima nema vojnih ciljeva, pa ni medicinskih ustanova, što je rezultovalo pogibijom i povredama civila. Takvi napadi možda se mogu smatrati ratnim zločinima - izjavio je direktor "Amnestija" za Bliski Istok i Severnu Afriku Filip Luter.

Dodao je da je "od ključne važnosti da se takvi događaji nezavisno i nepristrasno istraže", prenela je agencija AFP.

U saopštenju "Amnestija", sa sedištem u Londonu, navodi se da "dokazi ukazuju na to da su ruske vlasti možda lagale da bi prikrile civilne žrtve u jednoj džamiji tokom jednog napada, kao i u jednoj poljskoj bolnici tokom drugog napada".

Pored toga, ima "dokaza da Rusija koristi međunarodno zabranjenu kasetnu municiju i nenavođene projektile u naseljenim stambenim područjima", rekao je Luter.

2024 © - Vesti online