Sreda 23.12.2015.
15:15
sputniknews.com

Ameri se džabe radovali, Rusija je svetska sila

Reuters
Eksperti koje je angažovala CIA potpuno"omanuli" u prognozama

Britanski list je podsetio da su ti eksperti pre deceniju i po, na veliku radost Lenglija, Bele kuće, Stejt departmenta i Pentagona, predviđali da će Rusija teško podneti gubitak statusa velike sile i da će koristiti svoje rezerve prirodnog gasa da bi taj status povratila.  

Drugi deo istog predviđanja je bio: Rusija će do 2015. postati slaba država kojoj će za uticanje na međunarodnu politiku ostati samo pravo veta u Savetu bezbednosti UN (?!)

Ta prognoza ne samo da se nije opravdala, već je Rusija, naglašava Telegraf, svoj uticaj proširila od Grčke do Sirije, uspela je i da povrati Krim, a još uspeva da osujećuje ambiciozne planove Zapada.

I ta prognoza iz 2000. omanula je na još nekim tačkama. Primera radi, predviđala je ujedinjenje Severne i Južne Koreje i fomiranje države Palestine.

U oktobru je Kongres SAD započeo neformalnu istragu povodom grešaka američke "obaveštajne zajednice" vezanih za uključivanje Rusije u rat u Siriji i rat u Donbasu.

CIA je na tapetu i jer je omanula u predviđanjima povodom Kine i ostrva Spratli.

"Obaveštajna zajednica" se, odmah po pokretanju istrage, požalila da ne raspolaže "informativnim mogućnostima u okruženju Vladimira Putina".

2024 © - Vesti online