Sreda 23.12.2015.
12:32
Politika

Obećanje MMF-u: Manje zaposlenih u javnim preduzećima, struja skuplja od maja

Tanjug
Struja skuplja, a bez posla u EPS-u ostaće 1.000 ljudi

Kako se navodi u ovom dokumentu, plan je da se tokom sledeće godine broj radnih mesta u EPS-u smanji za hiljadu ljudi. Očekuje se da najviše ljudi ode u penziju, a da nešto manji broj dobije otkaz.

U memorandumu se eksplicitno navodi da će struja poskupeti u maju 2016. godine. Ostavlja se mogućnost da dodatno poskupi i 2017. Ove godine električna energija je od 1. avgusta skuplja za 12 odsto. Cilj je, piše u ovom dokumentu, da se cena struje uskladi sa tržišnom.

Takođe, od 1. jula 2016. godine predviđeno je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo. Za ovo preduzeće, ali i za "Srbijagas", u planu je poboljšavanje naplate.

Konstatuje se i to da je glavni generator dugova u prošlosti bio takozvani petrohemijski kompleks (Azotara, Metanolsko-sirćetni kombinat i Petrohemija). Navodi se i da ove kompanije sada ne dobijaju državnu pomoć.

U memorandumu takođe može da se vidi i da "Petrohemija" ima dug prema NIS-u od 100 miliona evra. Inače, ovih dana poreski obvezinici preuzeće skoro 200 miliona evra duga Srbijagasa prema ovoj kompaniji. To znači da dogodine građane Srbije može da očekuje preuzimanje novih obaveza javnih preduzeća iz prošlosti.

Plan rekonstrukcije Srbijagasa biće završen do kraja prvog tomesečja 2016. godine. Takođe, "Srbijagas" i Ministarstvo energetike postavili su kriterijume za angažovanje nezavisne revizorske kuće koja bi trebalo da napravi kredibilni finansijski plan za ovo preduzeće, u kome će biti definisane konkretne mere za restrukturiranje firme.

Kada je o "Železnici" reč, u memorandumu se izveštava da je preduzeće podeljeno na nekoliko delova: "Srbijavoz", kargo, infrastrukturu i holding kompaniju. Plan je da do januara 2018. godine preduzeće za prevoz robe ne dobija subvencije iz budžeta. Broj zaposlenih tokom 2016. godine biće smanjen za 2.800.

Plan finansijskog restrukturiranja "Puteva Srbije"  biće donet sledeće godine, u saradnji sa Svetskom bankom.

2019 © - Vesti online