Sreda 23.12.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić

Prvi novogodišnji paketić od neznanca

A. Čukić
Podeliće slatkiše sa sestrama: Aleksandar Smukov u "Vestima"

Ljudi s razlogom ulaze u naše živote. Jer da nije tako, ne bi nikada 44-godišnji penzionisani poručnik Vojske Srbije, Saša Milovanović iz Batočine, ušao u život jedanaestogodišnjeg slepog dečaka Aleksandra Smukova iz Dobrica kod Rume.

Čestitka iz Melburna

Pismo iz Melburna

Porodicu Smukov nisu zaboravili ni stari prijatelji iz Melburna: pored 250 dolara poslali su i toplo pisamce: "Dragom Aleksandru i njegovim sestricama i roditeljima srećnu Novu godinu i predstojeće praznike, žele Dijana, Silvana, Luka i Filip iz Melburna..."

A da nije bilo naše verne čitateljke Anđelke Đurović iz Melburna koja je nedavno uputila od srca, kao i uvek, prilog od 600 dolara bivšem ratniku što se i dalje bori protiv poodmaklog stadijuma karcinoma pluća, ne bi jedan deo ovog dara završio i u rukama dečaka, između dva stranca koja čak ne mogu međusobno ni da se vide - oči u oči.

Primivši u beogradskom dopisništvu "Vesti" donaciju od 600 dolara, koja će mu dobro doći za nove kure skupih citostatika, ovaj mladi čovek se digao i rekao da će se brzo vratiti nazad.

Uskoro smo za nekih pola sata videli opet na vratima Sašu Milovanovića sa velikim novogodišnjim paketom. Pružio nam ga je i poručio: "Molim vas da prvom detetu koje dođe u Humanitarni most, a nadam se da će biti dečak, jer sam kupio i igračku, predate od mene. Ovaj poklon namenio sam ne samo za zdravlje svog sina Vasilija koji nema još ni godinu dana, već i za zdravlje nepoznatog mališana...".

Idući dan na vratima "Vesti" se pojavio 11-godišnji Aleksandar Smukov u pratnji svoje majke Aleksandre, žene koja nosi teški krst. Ova Hercegovka iz Mostara rodila je troje dece sa poljoprivrednikom Dušanom iz Srema: dve bliznakinje 13-godišnjakinje Ivanu i Nikolinu, obe obolele od posledica cerebralne paralize, potpuno nepokretne, i zdravog dečaka Aleksandra koji je zbog malignog tumora izgubio vid na oba oka pre nekoliko godina.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U ime svoje porodice, kojoj čitaoci "Vesti" pomažu i bez apela, primila je tri dara: 250 dolara iz Melburna, 100 dolara Rajke Tarlać i njenih prijatelja iz Sidneja, kao i 75 dolara porodice stalnih donatora Ljiljane i Slobodana Joksića, takođe iz Sidneja. Majka se obradovala iznenadnim poklonima, deo je odvojila za porodičnu slavu Nikoljdan, a sve ostalo ide za pomoć njenoj hendikepiranoj deci. "Šta god da kažem, malo je, hvala prijatelji, znani i neznani", poručila je ova mlada žena.

A. Čukić
Dar nepoznatom dečaku: Saša Milovanović

Dečak vidi srcem

Novogodišnjem paketu kojeg je ostavio bivši vojnik Saša Milovanović najviše se obradovao Aleksandar, odmah ga je uz pomoć majke razvezao i opipao igračku uz uzvik oduševljenja:

"Ista je kao i ona koja se pokvarila... Ove čokolade i bombone ću da podelim svojim sestrama", veselo je rekao dečak koji je nedavno boravio u Firenci sa grupom vršnjaka, pohvalio Italijane na gostoprimstvu, a svojim veštinama u Danu belog štapa, održanog u Zemunu, osvojio drugo mesto. Bravo, Aleksandre.

2024 © - Vesti online