Sreda 23.12.2015.
05:50
B. Đokić - Vesti

Hakeri ucenjuju po Srbiji

blog.experts-exchange.com
U Srbiji zabeleženo više od stotinu žrtava hakerskih prevara

Ucenjujući vlasnike računara novcem ukoliko žele da povrate podatke, ovi prevaranti po žrtvi zarade između 500 i 700 američkih dolara, a suma ponekad stiže i do 1.000 dolara. Žrtve su uglavnom firme, a ima čak i državnih institucija u Srbiji, a vrlo retko su pojedinci. U celoj Evropi je ova vrsta prevare vrlo popularna, zbog čega treba obratiti pažnju na takozvane zipovane fajlove koji stižu na kompjutere.

- Sistem rada ovih prevaranata je dosta jednostavan. Pošalju mejlom ili kroz navodni apdejt na kompjuter skrivenog trojanca. Kada vlasnik računara otvori ovaj fajl, aktivira se program za zaključavanje dokumenata na računaru. Ubrzo posle toga stiže poruka od ucenjivača koji traži da se uplati određena količina takozvanih bitkoina, takozvanog virtuelnog novca - nezvanično saznaju "Vesti" u MUP-u Srbije od stručnjaka koji se bave ovim slučajevima.

Nakon toga, vlasnik kompjutera dobije novu poruku sa uputstvom gde i kako da kupi bitkoine, kao i gde da ih pošalje.

- Vrednost bitkoina je obično od 500 do 700 dolara, a nekad i 1.000 dolara. Plaća se u bitkoinima, pošto je njima posle uplate gotovo nemoguće ući u trag i tako se kriju ovi hakeri. Nakon uplate novca na račun, žrtvi stiže nova poruka sa šifrom kojom otključavaju fajlove. Dosadašnje iskustvo govori da gotovo uvek ucenjivači ispoštuju dogovor i nakon što dobiju pare, otključaju vam fajlove - dodaje izvor "Vesti".

Ovaj način prevare je popularan ne samo u Srbiji, već i Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj i drugim zemljama Zapadne Evrope. Broj prevarenih je ogroman i nije poznat jer većina ne prijavljuje policiji slučaj, već plati ucenjivačima.

Zaradili preko milion evra

Iz MUP-a Srbije savetuju građane, a pogotovo firme da na vreme ažuriraju programe na kompjuteru i antivirus programe, kako bi sprečili ove vrste prevara. Prema procenama, jer većina žrtava nije prijavila prevaru, ovi hakeri su do sada zaradili preko milion evra od različitih firmi po Srbiji.

 

2024 © - Vesti online