Utorak 22.12.2015.
13:23
Srna

"Moramo sačuvati Srpsku i po cenu sukoba"

youtube.com/SerbianInstituteTV
Zabrinut za sudbinu Republike Srpske: Obrad Kesić

- One stranke koje su bila najviše nacionalističke - postaju mundijalističke. Ispostavilo se da su te stranke za veću saradnju od onih koje su ranije bile umerene - rekao je Kesić za "Sputnjik".

Srbi pretnja po opstanak RS

Kesić je ocenio da "najoštrije nacionalističko krilo koje je nekada bilo vezano za SDS" sada koristi iste argumente protiv Srpske kao zvanično Sarajevo.

Opstanak

Ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa. Sukobi ne znače rat. Ali moramo da budemo spremni i za to, ako neko krene nasilno da rešava ovo pitanje.

- Nema više sukoba gde Bošnjaci napadaju na politiku Republike Srpske već to rade Srbi koristeći njihovu terminologiju i retoriku. Oni zagovaraju jaku centralizovanu državu na štetu entiteta. Tvrde i da državne institucije BiH imaju pravo da preuzmu ingerencije nad institucijama entiteta ako je u pitanju kriminal, korupcija i borba protiv terorizma. To su teze koje su ranije postavljali Bošnjaci i međunarodna zajednica. Danas to govore Srbi - kaže Kesić.

On je ocenio da iza takvog ponašanja dela srpske opozicije stoji borba za vlast i mišljenje da cilj opravdava sredstvo.

- Pa čak i da se uništava i dovodi u pitanje legitimitet Srpske da bi se došlo do vlasti. Rekao bih da je ovo do sada najopasniji momenat za Srpsku, jer napadi ne dolaze od Bošnjaka, pa čak ni od kancelarije visokog predstavnika, na to smo već navikli, već od Srba koji su legitimno izabrani i koji imaju funkcije u zajedničkim institucijama BiH - naglasio je Kesić.

Šta visoki predstavnik može, a šta ne?

Kada je reč o odluci Srpske da prekine saradnju sa pravosudnim institucijama u Sarajevu i eventualnoj mogućnosti da visoki predstavnik "potegne" takozvana bonska ovlašćenja, Kesić je istakao da bi voleo da visoki predstavnik to uradi pa da se vidi da li ima ovlašćenja ili ih nema.

- Ja tvrdim da ih nema! Visoki predstavnik može da pokuša da nekoga smeni sa funkcije, ali vlast u Srpskoj to neće prihvatiti. Pitanje je ko bi na silu to mogao da uradi? Moguće je da to budu, nažalost, Srbi koji kroz institucije BiH vide da imaju ovlašćenje da implementiraju odluke visokog predstavnika. Mislim da je to jedina ozbiljna pretnja Republici Srpskoj, jer te političke stranke veruju da tako mogu da dođu na vlast. To je sukob ideja i zato se plašim za budućnost Republike Srpske - rekao je Kesić.

On je naveo da opozicija u Srpskoj smatra da Srbi sada nisu u poziciji da se izbore za svoje nacionalne interese, zbog čega treba čekati bolje vreme i sada biti pasivan i prihvatati sve što se traži.

- Popuštanje je, po njima, najpametnija politika, jer ako to ne uradimo potrošićemo svu snagu na uzaludnu borbu - kaže Kesić.

On je istakao da druga ideja, koju zastupa predsednik Srpske Milorad Dodik, kaže da - ako se žele sačuvati Republika Srpska i odbraniti nacionalni interesi - onda se mora ući i u sukobe oko vitalnih interesa.

Moćni prijatelji Srpske i Srbije

Kada je reč o odnosima Srpske sa Rusijom u kontekstu napada na predsjednika Srpske Milorada Dodika, Kesić je ocenio da nije "sve tako crno" što se tiče međunarodnog položaja Republike Srpske.

- Nije tačno da smo mi kao Srbi bilo u Srbiji, bilo u Srpskoj izolovani. Srbi se u percepciji nalaze u predvođenju jednog novog talasa, koji govori da smo bliski sa Rusijom i da imamo jake odnose sa Moskvom. Za Srbe to je dobro. Zato što je percepcija takva da smo njihovi prijatelji - rekao je Kesić.

On je napomenuo da se rezultat toga video u Savjetu bezbednosti UN kada je bilo glasanje o rezoluciji o Srebrenici.

- Tu akciju je pokrenuo predsednik Dodik, koji je tražio od Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije, da se Rusija uključi i blokira tu rezoluciju. Tek kasnije smo čuli i glasove iz Srbije sa visokih nivoa u tom zahtevu. To je pokazalo da Srbija i Srpska imaju moćne prijatelje - zaključio je Kesić.

2024 © - Vesti online