Sreda 23.12.2015.
03:30
Vestionline

Silna hrana u borbi protiv raka

 
Reuters/China Stringer Network
Ako kupus često jedete, u zdravlju i veselju život ćete da provedete

Kupus

Kupus organizmu daje ključno i neophodno gorivo da se bori protiv određenih oblika kancera. Dodajte ga u svako varivo koje pripremate.

Grašak

Grašak, dokazano, sadrži fitohemikalije koje štite od raka. Dodajte ga uvek po malo u čorbu, pastu, sos.

Sladak krompir

Izuzetan "rudnik" beta karotena i vlakana. Za pripremanje izbegavajte da gulite koru kad god možete i uvek birajte sladak krompir, a ne beli.

pixabay.com
Uz grožđe - jaki kao gvožđe

Grožđe

Crno grožđe ima veliku koncentraciju resveratrola koji utiče na deobu kancerogenih ćelija. Osim kao užinu, grožđe konzumirajte i kao vino. Makar čašu dnevno.

Grejpfrut

Za razliku od ostalih citrusa, grejp ima dosta manje šećera, a podjednako mnogo vitamina C. Direktno utiče na otpornost organizma. Od njega pravite sveže ceđeni sok, a možete ga koristiti i umesto sirćeta za salate.

Lubenica

Značajan izvor vitamina A i C, a ima više likopena čak i od paradajza. Najbolje je da je jedete u kriškama, a možete da pripremate i zanimljive salate i deserte.

Brokoli

Brokoli sadrži sulforafan koji može da uspori širenje bolesti. Njegov značaj dokazan je i pojedinim kliničkim ispitivanjima. Jedite ga obarenog na pari.

Prokelj

Osim što spada u grupu zdravih namirnica, prokelj je vođa u borbi protiv štetnog uticaja slobodnih radikala. Isprobajte grilovan prokelj.

Kelj

Prebogat je vitaminima A i C i savršeno štiti od štetnih uticaja slobodnih radikala. Pravite od njega čorbe, salate, što više i što češće.

2024 © - Vesti online