Utorak 22.12.2015.
09:05
I. K. - Vesti

Raznet saudijski aerodrom

Reuters
Sovjetskim raketama uništen aerodrom

Da podsetimo, Hutiti su iz prestonice Sane proterali predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija. Gonili su ga do Adena, a onda je intervenisala Arapska koalicija. Pobunjenicima se kasnije pridružio bivši predsednik Ali Abdulah Saleh, svrgnut u Arapskom proleću 2011, kao i većina jemenske vojske. Pomaže ih Iran, budući da je šiitski, kao i Hutiti. Od tada se građanski rat pretvorio u regionalni za dominaciju na Arabijskom poluostrvu.

Potpisivanje primirja iskoristila je Arapska koalicija okupljena oko Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara za ofanzivu u provinciji Mareb.

Postigli su manje uspehe što ih je ohrabrilo da sa saudijske teritorije upute navodno vojsku lojalnu Hadiju u jemenski pogranični grad Harad. Međutim, kakva je Hadijeva vojska pokazala je nedavna zaseda u kojoj su svi izginuli bili stranci - šest Kolumbijaca i njihov oficir Australijanac. Smatra se da je u pomoć Hadiju prošlog meseca poslato nekoliko hiljada najamnika.

Jemenska vojska odgovorila je na napade i gotovo isterala najamnike iz Harada, a onda su ispaljene rakete tačka U na aerodrom kod Džezana uz zapanjujući rezultat. Ubijeno je 79 Saudijaca, a oko 100 ranjeno. U raketnom napadu na bazu Safir kod Mariba ubijeno je 86 najamnika, a uništeno nekoliko oklopnih vozila, osam helikoptera apač i dva velika transportna činuka.

Borbe su se razvile na granici i Jemenci su zauzeli nekoliko manjih mesta i pograničnih kasarni. Gubitak starog grada Al Kubah proizveo je šok u saudijskoj komandi, pogotovo što se nekoliko vojnika predalo.

2024 © - Vesti online