Utorak 22.12.2015.
07:45
M. Obradović - Vesti

Posle trežnjenja žestoka kazna

U BiH uskoro na snazi novi zakon o bezbednosti saobraćaja

Analize su pokazale da je dosadašnji zakon bio preblag, što se posebno ispostavilo nakon izmena pratećih zakona kojima je omogućeno da počinilac prekršaja u saobraćaju, ako kaznu platu u roku od osam dana, može da je prepolovi.

S obzirom na dužinu procedure, zakonske izmene neće obuhvatiti predstojeći masovni dolazak dijasporaca u BiH tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ali već od proleća, svi bi trebalo da budu na oprezu.

Očekivano, najvažnije izmene tiču se vožnje preko ograničenja brzine, te upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju. Po novim odredbama, za vozače kojima se merenjem utvrdi više od 1,5 promila alkohola u krvi biće određena mera zadržavanja u policijskoj stanici.

- Takve osobe moraće da prenoće u stanici do otrežnjenja, a to može da potraje najduže 12 časova - kaže sagovornik "Vesti" koji je bio uključen u pisanje novih zakonskih odredbi.

On dodaje da ako se toliko napijete i sednete za volan, pa zaglavite na trežnjenju, to predviđa i odgovarajuće, nešto žešće novčane kazne. A one će se kretati u ravni s onima za prekoračenje brzine. I dalje bi trebalo da se toleriše prekoračenje do 10 kilometara na čas, ali sve preko biće rigoroznije sankcionisano, pa će te tako, ako budete vozili od 20 do 30 kilometar na čas brže od ograničenja, morati da platite od 50 do 150 evra, zavisno od toga da li ste u naselju ili na otvorenom putu. Za prekoračenja više od 30 kilometara na čas, kazne će iznositi od 200 do čak 500 evra.

Upravljanje vozilom

Važna izmena tiče se upravljanja vozilom koje je registrovano u inostranstvu. Naime, ako zakon prođe kompletnu proceduru bez promena, tim vozilima neće moći da upravljaju građani koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji BiH.
- Vozilima registrovanim u inostranstvu, na teritoriji Bosne i Hercegovine ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini. Izuzetak se odnosi na lica koja imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci, kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju "iznajmljenim" vozilima - navodi se u predlogu zakona.
"Iznajmljena" vozila podrazumevaju, kako nam je pojašnjeno, automobile koji su iznajmljeni u rentakar servisima u inostranstvu.

Biće promena i kada je u pitanju ponašanje pešaka. Kažnjavaće se pričanje preko mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a nećete smeti u ušima imati ni slušalice. Sankcionisaće se i preglasna muzika iz automobila. Biće pooštrena i kazne za nevezivanje pojasa, te pričanje preko mobilnog tokom vožnje i iznosiće od 50 do 150 evra.

Pojačane kontrole

Iako novi zakon još nije stupio na snagu, policija u celoj BiH pojačala je prisustvo na magistralama i ulicama. Ta mera primenjivaće se tokom trajanja praznika, počev od Svetog Nikole, pa gotovo do sredine januara. Prisustvo policije na putevima već je bilo pojačano tokom proteklog vikenda, kada su kontrolisana brojna vozila, a primetno je bilo da policajci biraju lokacije gde su ograničenja 50 kilometara na sat ili niža.

2024 © - Vesti online