Utorak 22.12.2015.
06:30
svetlepote.rs

Podočnjaci - male tajne uklanjanja

youtube.com/Lisa Eldridge
Podočnjaci - glavni estetski problem

Vidljivost podočnjaka možete ublažiti na sledeće načine:

Stavite krompir u frižider na 5 do 10 minuta, a potom izrežite dva koluta i stavite ih na zatvorene oči da stoje 15 do 10 minuta. Ovaj postupak je odlično rešenje za vrećaste podočnjake, a ako ga ponavljate u kontinuitetu, efekat će biti jači od kupovne kreme namenjene smanjivanju vrećica i podočnjaka.

Krastavac je takođe dobro poznat kao melem za oči. Prvo ga ohladite, a zatim stavite kolutove na područje oko očiju i držite dvadesetak minuta.

Još bolja opcija je da izrendate parče sirovog oljuštenog krompira i krastavac, a potom da iscedite tu izrendanu smesu i natopite vatu sa sokom koji je preostao. Kolutiće vate stavite na oči i držte što duže.

Kesice zelenog čaja ili kamilice umočite u hladnu vodu, a zatim ih stavite u frižider na 5 do 10 minuta. Izvadite iz frižidera i stavite na oči da stoji dok kesice ponovo ne popime sobnu temperaturu. Kada prođe ovo vreme, umijte se hladnom vodom. Tanin i kofein iz zelenog i crnog čaja posebno su učinkoviti jer smanjuju oticanje.

Jedno belance razmutite četkicom i lagano nanesite na podočnjake. Kako se belance suši, osetićete zatezanje i podočnjaci će se umanjiti. Ostavite da stoji dok se potpuno ne osuši pa isperite hladnom vodom.

Gel od aloe vere takođe je efektan u borbi protiv podočnjaka. Namažite na oči i pustite da upije, samo pazite da ne dođe u dodir sa očnom sluznicom. Ovaj gel deluje posebno umirujuće na otečene kapke.

Još jedna mala tajna za postizanje boljeg učinka jeste da nanesete nekoliko kapi za oči jer one sužavaju krvne sudove i smanjuju crvenilo. Kada se upiju, nanesite neku hranljivu neutralnu kremu.

Ružina vodica za opuštanje

Reuters
Ružina vodica opušta podočnjake

Oblog od ružine vodice ili čaja od kamilice ublažiće natečenost i opustiće vas svojim mirisom.

Kreme za hemoroide (da, dobro ste pročitali) - ove kreme funkcionišu po principu umanjivanja otoka i veoma su efikasne u brzopoteznom otklanjanju podočnjaka. Zapamtite jedno, ne bi trebalo da ih koristite duže od dva puta nedeljno, već samo u hitnim slučajevima, jer su ove kreme obično toliko jake da mogu da nadraže oči i izazovu suze. Ovo upozorenje važi osim ako se ne radi o prirodno pravljenim kremama na bazi nevena. U tom slučaju možete koristiti kremu koliko god želite.

Hladne kašike - ovaj mali trik može svako od nas primeniti u bilo koje doba dana i noći, jer je svima dostupan a ne košta ništa. Stavite dve kašike u zamrzivač dok se ne zalede. Nakon što se zalede, stavite ih na oči i držite petnaestak minuta. Koliko je ovo efikasno u otklanjanju tamnih podočnjaka, isto toliko je efikasno u otklanjanju otoka ispod očiju.

Kako bi sprečili pojavu podočnjaka, najvažnija je prevencija. U organizam je potrebno unositi dovoljno tečnosti, vitamin C i izbegavajte zadimljene prostorije i preterano zamaranje očiju. Pored prirodnih preparata, poželjno je da dovoljno spavate, pijete dosta vode i zdravo se hranite.

Podočnjaci, posebno oni tamni, povezani su sa nedostatkom vitamina C, vitamina B1 i vitamina K. Vitamin K igra veliku ulogu u zgrušavanju krvi i dokazano sprečava modrice te pomaže  ublažavanju podočnjaka i tamnih mrlja oko očiju. Jedite dosta voća i povrća, ali pre svega zelenog lisnatog povrća ako što su kelj, kupus, spanać i slično.

Takođe, poželjno je da smanjite unos soli jer nakupljena so u organizmu rezultira sakupljanjem vode u telu, pa samim tim i pojavom podočnjaka.

2024 © - Vesti online