Ponedeljak 21.12.2015.
09:19
Tanjug

Mađari sve glasniji: Ne ucenjujte nas zbog izbeglica!

Tanjug
Peter Sijarto ne popušta naredbama EU

Austrijski kancelar Verner Fajman je izjavio da bi zemljama koje ne sarađuju u tom programu i koje od EU dobijaju više finansijskih sredstava nego što za nju daju trebalo uvesti određene kazne, prenela je agencija AFP.

- Kancelar Austrije ne vidi razliku između solidarnosti i gluposti - izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

- Solidarnost znači pomoći ljudima koji su u nevolji tamo gde žive i pomoći im da se vrate kući kada se konflikt okonča. Sa druge strane, glupost je ostaviti stotine hiljada ljudi, ili čak milione, u Evropi bez kontrole, kad svi, i Evropljani i izbeglice, vide da ovde nikad neće dobiti ono čemu su se nadali - rekao je Sijarto za mađarsku agenciju MTI.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je takođe zapretio zakonskim posledicama onim članicama EU koje odbiju da prihvate izbeglice u skladu sa kvotama, pri čemu je posebno pomenuo Mađarsku i Slovačku.

Sijarto je optužio evropske političare da se služe "ucenom da bi doveli više izbeglica u Evropu, a zatim ih raspodelili pomoću sistema obaveznih kvota".

U skladu sa planom za raspoređivanje 160.000 izbeglica i migranata u EU, Slovačka i Mađarska bi trebalo da prime po 2.300 ljudi.

2024 © - Vesti online