Sreda 19.05.2010.
13:49
Novosti

Jeremićev govor izazvao žamor u SB UN

Vuk Jeremić u Savetu bezbednosti UN-a

"Moramo ostati sabrani i koncentrisani na postizanje cilja", rekao je Jeremić i najavio nastavak diplomatske ofanzive kako bi se izborilo obnavljanje procesa oko utvrđivanja statusa Kosova i Metohije.

Na opasku američke predstavnice - da su granice Kosova ”zauvek određene”, naš ministar na kraju je odgovorio rečima koje su izazvale žamor u sali.

“Nadam se da ćemo u 21. veku živeti u svetu u kome se granice određuju konsenzusom, do koga se stiže dijalogom, a ne tako što će neko jednostrano da ih odredi i posle toga glasno objavi, koliko god bili moćni ti koji to objavljuju. Nadam se da se nikom od vas neće desiti da neko dođe u vaš kraj sveta i kaže da je odlučeno gde je vaša granica. Da se to ne bi dogodilo, podržite Srbiju u naporima da se izbori za kompromis“, rekao je Jeremić.

Naročito interesantna bila je konstatacija francuskog predstavnika da oko Kosova kompromis nije bio moguć, da su Srbija i Kosovo dve države koje moraju da imaju normalne odnose i ”kada to shvate, biće im otvorena vrata EU”.

Za jedne ministar, za druge gospodin Hiseni

 

O dubokoj podeljenosti svetske vlade po kosovskom pitanju svedoči i to što je na početku svojih govora šest zemalja pozdravilo ministre spoljnih poslova Srbije i Kosova, dok je njih devet pozdrave uputilo šefu diplomatije Srbije i gospodinu Hiseniju.

"Novosti“ konstatuju da je protekla sednica bila jedna od dramatičnijih, a po nekim ocenama i najoštrija do sada, što se tumači približavanjem izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu. Prisutni su salu napuštali bez uobičajenih pozdrava i neformalnih ćaskanja.

Članice SB UN podelile su se u nekoliko grupa, a utisak je da su Francuska, SAD i Velika Britanija koordinarano nastupale, jer su sve tri svoja izlaganja počinjale sličnim konstatacijama o broju zemalja koje su do sada priznale Kosovo. Sledile su ih manje agresivne zemlje, Turska, Japan i Austrija.

U drugoj grupi našle su se Rusija, Brazil i Kina, koje su potvrđivale privrženost međunarodnom pravu. Umereno pozitivne stavove imali su Nigerija, Uganda, Gabon i Meksiko, dok nNastupi BiH i Libana nisu bili posebno upečatljivi. 

2024 © - Vesti online