Ponedeljak 21.12.2015.
05:30
ruskarec.ru

Ruski kiborg-pacovi protiv narkodilera i terorista

pixabay.com
Pacovi u borbi protiv terorista

Pretpostavlja se da će kiborg-glodari sa mikročipovima ugrađenim u mozak moći da se koriste kao specifični senzori.

Prema rečima naučnika, neuroni pacova koji vrše recepciju nadražaja sadrže na hiljade belančevina-receptora koji se obnavljaju prirodnim putem. To pacovima omogućava da razlikuju veći broj mirisa nego savremeni aparati ili čak psi.

Pacovi otkrivaju mine

- U Tanzaniji, Mozambiku, Angoli, Kambodži i na Tajlandu afrički pacovi se koriste za otkrivanje mina.

- U Kolumbiji laboratorijski pacovi rade sa kopnenim minama.

- U holandskoj policiji koriste se za otkrivanje tragova baruta.

- Policija Izraela pomoću glodara sprovodi kontrolu prtljaga na aerodromima.

U svim ovim slučajevima se koriste pacovi koju su trenirani pomoću straha i bola (npr. od strujnog udara) ili pomoću hrane. Kada pronađe traženi miris životinja se zavuče u specijalnu rupu ili zauzme poseban položaj.

Novi izum omogućava da se kod pacova stepen prepoznavanja supstanci podigne na dosada neviđeni nivo, tvrde autori projekta.

Mikročip će biti u stanju da prati fiziološke reakcije životinja na miris, čak i kada je koncentracija supstance za kojom se traga izuzetno mala, tj. kada sam glodar ne reaguje na nadražaj. Signal se i u tom slučaju prenosi na kompjuter i na njega mogu da reaguju specijalne službe.

Teškoće u realizaciji ideje

Zasad ovaj laboratorijski instrument postoji samo u verziji sa kablom i radijus njegove primene određuje dužina tog kabla, a ona iznosi 5 metara. U dalekoj budućnosti kiborg-pacovi će moći samostalno da istražuju objekte ulazeći na mesta koja su najteže dostupna. Zasada se uređaj sastoji od „kutije” sa pacovom i kablom. Međutim, i u ovoj varijanti naučnici će morati da prevaziđu neke teškoće.

- Pacov može da pregrize ili da pokida kablove. Zato su za vreme eksperimenata životinje sada uspavane - objašnjava šef laboratorije Dmitrij Medvedev.

Drugi zadatak koji stoji pred naučnicima je da shvate šta se dešava u mozgu pacova kada on oseti konkretan miris, i da izdvoje moždani impuls koji predstavlja reakciju na eksploziv. U realnim uslovima je praktično nemoguće da se pacov izoluje od sporednih nadražaja.  

Armija kiborg-pacova

Na projektu rade istovremeno tri grupe stručnjaka: fiziolozi treniraju životinje da razlikuju imitacije narkotika i eksploziva, inženjeri usavršavaju aparaturu, a programeri prave matematičke algoritme za istraživanje rezultata, koje se vrši na osnovu statističkih podataka o moždanim impulsima kao reakcijama na različite mirise.

Pored toga, jedna životinja može da se obuči da reaguje samo na jedan miris. To znači da će u budućnosti na svakom kontrolnom punktu biti potrebna „armija” kiborg-pacova. 

- Potrebna su 2-3 meseca za obuku jednog pacova da reaguje na jednu supstancu, a laboratorijski pacov živi samo oko godinu dana - objašnjava Medvedev i dodaje da vrlo mladi pacovi ne mogu da se koriste, a stare jedinke gube čulo mirisa.

Perspektive

Naučnici planiraju da sredinom 2016. godine završe maketu ovog biotehničkog sistema.

Za projekat su već zainteresovani Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za vanredne situacije Rusije. Pacovi su, naime, takođe u stanju da po mirisu detektuju određene bolesti, i to u najranijim stadijumima, kada druge metode još ne daju rezultate. To se, između ostalog, odnosi na tuberkulozu i neka onkološka oboljenja.

Pacovi se takođe mogu koristiti i prilikom potrage za nestalim licima u vanrednim situacijama. Međutim, prema rečima naučnika, zasad je nedostižan zadatak naučiti ih da u uslovima ograničenog vremena razlikuju miris živog i mrtvog čoveka.

2024 © - Vesti online