Nedelja 20.12.2015.
00:30
alo.rs

Evo zašto je prokelj najbolja zimska hrana!

pixabay.com
Prokelj - bogata zimska hrana

Smatra se da je za prokelj, zato što je žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuva, ali prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno pet minuta kuvanja na pari. Ne preporučuje se kuvanje u vodi jer lako postane kašast, a pečenjem se osuši i smežura.

Pet minuta kuvanja na pari pokazalo se kao optimalno vreme da prokelj bude ukusan - spolja mekan, a iznutra hrskav. Ako se duže kuva, previše omekša, izgubi mnogo hlorofila, pa njegova zelena boja izbledi, a počinje da se stvara neprijatan miris koji utiče i na ukus.

Za prokelj ili kelj važna je dobra kulinarska priprema jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kad je reč o hranljivim materijama. Prokelj je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalijum, mangan, magnezijum, bakar, kalcijum. Tu su i omega tri masne kiseline, belančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin…

Prokelj se ubraja u grupu povrća iz koje potiču brokule, kelj, karfiol, kupus. On sadrži značajne količine sumpornih materija, poput glukozinolata i izotiocijanata koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutrališu potencijalno otrovne materije i štite od raka.

Zbog brojnih vitamina, minerala i omega tri masnih kiselina prokelj doprinosi zdravlju kože i vezivnih tkiva pa, pa odlično utiče i na lepotu. Na jelovniku se preporučuje i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće…

2024 © - Vesti online