Subota 19.12.2015.
08:15
D. Dekić - Vesti

Prazne sudnice pune politike

Pet miliona predmeta: Sistematsko urušavanje pravosuđa

Tu je i najava otpuštanja zaposlenih koji prete štrajkom 24. decembra. Sindikat pravosuđa upozorava da ukoliko dođe do najavljenih otkaza, u sudovima neće imati ko da radi.

Objašnjavaju da je broj zaposlenih za 1.500 manji od neophodnog. Navode primer da devetoro administrativaca u pisarnici izvršnog odeljenja beogradskog Osnovnog radi na oko 1,1milion predmeta i ukoliko četvoro bude otpušteno, preostali će ubuduće imati više od 200.000 predmeta po zaposlenom.

Predsednica sindikata Slađanka Milošević ukazala je da je sve veći broj osnovnih sudova u blokadi ukazujući, između ostalog, da niški ne radi 1,2 godine zbog duga od tri miliona, jagodinski skoro godinu, kragujevački i kraljevački više od pola godine... Blokada je, kaže, nastupila zbog troškova za sudske veštake, prevodioce, advokate, ali i odšteta vraćenim sudijama i tužiocima koji su mimo zakona i Ustava bili izbačeni iz sudova, a onda vraćeni.

- U ovoj zemlji ima novca za političke greške, promašaje i privilegovane trošadžije, ali je Vlada rešila da štedi na onima koji imaju platu 27.000 dinara (oko 220 evra) - kaže Miloševićeva i dodaje da će zatražiti ostavku ministra pravde Nikole Selakovića.

Pogubne reforme

- U 2014. godini, kako pokazuje statistika, u srpskim sudovima je bilo nešto više od pet miliona predmeta, a za ovu nisu izašli podaci, ali će ih sigurno biti više. Predmeta je sve više, a nas sve manje, od 2008. kada su reforme krenule. Vlasti su sudstvo kontinuirano urušavale, a ova sadašnja će nas dokrajčiti - kaže Slađanka Milošević.

Koliko se rasipa novac građana, dovoljan je primer sudije Vladimira Vučinića čije će izmeštanje iz Specijalnog suda za organizovani kriminal, vratiti 15 važnih procesa na početak, što će duplirati troškove. Među njima od nule kreće i postupak protiv Jedinice za specijalne operacije u okviru kojeg je bilo čak 57 suđenja.

2024 © - Vesti online