Petak 18.12.2015.
16:43
Vestionline

Policijski sindikati: Menjajte (loše) odluke ili ćemo štrajkovati!

M. Karović
Osam policijskih sindikata jedinstveno u zahtevima (Foto: Arhiva)

Takođe, sindikati traže da se utvrdi odgovornost rukovodioca organizacionih jedinica koji su svesno i sa umišljajem uticali na donošenje rešenja i da se hitno izvrši istinita i realna dekriminalizacija policije.

Među zahtevima je i da se donese jasan socijalni program za eventualne prekobrojne državne službenike koji su zaposleni u MUP i da se ponudi zaposlenima, kao i da poslodavac informiše sindikate i zatraži mišljenje od istih u skladu sa Zakonom o radu o donošenju bilo kakvih akata koji se odnose na radno-pravni status zaposlenih.

- Poštovani Ministre, rešenja o premeštaju na druga radna mesta koja su preko noći, netransparentno i bez jasno definisanih kriterijuma doneta utiču na urušavanje ugleda, časti i dostojanstva ličnog i profesionalnog integriteta i zdravlja,kako zaposlenih tako i članova njihovih porodica, ozbiljno narušavanje međuljudskih odnosa u organizacionim jedinicima što direktno dovodi do podrivanja bezbednosnog sistema. Doneta rešenja nisu u skladu sa Ustavom Srbije i Evropskim konvencijama o ljudskim i radnim pravima - stoji u dopisu ministru Stefanoviću.

Ukoliko do srede ne budu uvaženi zahtevi iz dopisa ovih osam sindkata pozvaće članstvo i ostale zaposlene da otpočnu niz protesta u celoj Srbiji i u Beogradu od subote 26.decembra.

Sastanku se nisu odazvali reprezentativni sindikati Nezavisni sindikat policije i Policijski sindikat Srbije, a dopis su potpisali predstavnici Sindikata srpske policije, Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Sindikat policije i policijskih starešina, Sindikat ujedinjene policije, Samostalni sindikat policije Srbije, Sindikat policije MUP R Srbije, Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije "Nezavisnost" i Sindikalna organizacija žandarmerije.

Svi prisutni su se složili da mora doći do dekriminalizacije policije, ali sa jasim i transparentnim kriterijumima, tako da će učiniti sve da zaštite zaposlene koji su dobili rešenja o premeštaju na druga, nepostojeća, radna mesta, što neminovno vodi do otkaza. Smatra se da je do sada uručeno 1475 rešenja, od čega je 60% bez jasnog razloga i kriterijuma, a među "prekobrojnima" nema nijednog starešine.

2024 © - Vesti online