Petak 18.12.2015.
11:18
Srna

"Prvi rat" Merkelove: Nemački špijuni sarađuju sa Sirijcima

Reuters/SANA
Bašar al Asad sarađuje sa nemačkim špijunima

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da agenti BND-a redovno putuju u Damask na konsultacije sa sirijskim kolegama.

Nemački parlament odobrio je pre dve sedmice slanje izviđačkih aviona "tornado" u međunarodnu misiju u Siriji, kao i slanje fregate radi pomoći u zaštiti francuskog nosača aviona "Šarl de Gol". Berlin je poslao i avion za dopunjavanje goriva u vazduhu i oko 1.200 pripadnika vojnog osoblja.

Nemački mediji opisali su ovu misiju kao "prvi rat" kancelara Angele Merkel i ukazali na rizik od pada aviona sa nemačkim pilotima na teritoriji pod kontrolom Islamske države.

"Bild" piše da BND želi da razmenjuje informacije sa Damaskom o militantima, prvenstveno pripadnicima Islamske države, kao i da se uspostavi kanal za komunikacije u slučaju obaranja aviona "tornado" iznad Sirije.

U tekstu se dodaje da BND želi da otvori stanicu u Damasku što je pre moguće da bi mogla da za stalno stacionira agente u tom gradu. List piše da se pripreme odvijaju uz znanje Vlade Nemačke. BND nije bila dostupna za komentar.

2024 © - Vesti online