Četvrtak 17.12.2015.
19:15
B92

Panika u Turskoj: Rus jok, para jok!

Reuters
Turci se nadaju da će njihov predsednik (levo) naći zajednički jezik sa ruskim i izvesti ih iz krize u koju su zapali

Dugogodišnji turski prodavač odeće Nurhan Basaran, kao i ostali trgovci u tom delu grada, najviše posluje s Rusima, ali politička kriza između dve zemlje utiče na trgovinu. Nurhan beleži velike gubitke. 

- Imam gubitak od čak 80 odsto zbog pogoršanih odnosa s Rusijom, jer sam najviše prodavao njima. Oni su nametnuli sankcije na naše proizvode, na voće i povrće i na turističke aranžmane za Tursku. Videćemo ko će na kraju pobediti, a ko izgubiti, ali trenutno je situacija loša. Nadam se da će Putin (predsednik Rusije) i (predsednik Turske) Erdogan uskoro rešiti taj problem - kaže on. 

Nurhan nije jedini. Ulicama Istanbula bi u normalnim okolnostima vrveli ruski turisti i kupci tekstila, ali sada su prazne. 

- Nurhan Basaran samo je jedan od nekoliko stotina turskih biznismena koji beleže gubitke od početka krize između Ankare i Moskve. Rečenica koja se najčešće čuje od vlasnika radnji u Turskoj je: 'Rus yok, para yok', u prevodu: 'Ako nema Rusa, nema ni novca'", javlja reporter Al Džazire. 

Dve zemlje značajni su ekonomski partneri. Turska kupuje gas i sirovine od Rusije, a Rusi gotove prehrambene proizvode, voće i povrće od Turske. Svake godine blizu četiri miliona Rusa letuje u Turskoj. Prošle godine je obim njihove međusobne trgovine iznosio blizu 31 milijardu evra. 

Saradnja je neophodna 

Međusobna ekonomska zavisnost i povezanost te dve zemlje, smatraju poznavaoci situacije, ne dopušta dugoročno odsustvo saradnje. 

- Nijedna strana ne može da nastavi ovaj ekonomski rat. Ali, u slučaju da bude nastavljen, Turska neće biti u tolikom gubitku kao Rusija, jer je ona već pod sankcijama Evropske unije. Ovde je Partija pravde i razvoja tek pobedila na izborima, biće na vlasti još četiri godine i ima mnogo fleksibilnosti. Međutim, ne smatram kako je logično za bilo koju stranu da nastavi ovaj besmisleni ekonomski rat - ukazuje novinar Firat Erez. 

Trenutno hladni odnosi Rusije i Turske ne pokazuju znakove skorijeg otopljavanja. Moskva zahteva izvinjenje, a Ankara to odbija. Nakon vazdušnog, i nedavni incidenti na moru ukazuju na to da situacija može eskalirati u svakom trenutku. Ipak, neke političke analize upozoravaju da brzo rastuća turska ekonomija može zabeležiti i znatne gubitke zbog zatvaranja ruskog tržišta. 

- Ovo je ozbiljan raskol dve moćne države. Da, Rusi su jači i veći, ali ova kriza utiče na brojne stvari. Trgovinski embargo koji je nametnula Rusija na turske proizvode mnogo će naštetiti Turskoj. Mnogi u vladi te zemlje kažu da ih to neće pogoditi, i u nekoj meri su upravu. Ruski embargo neće oboriti tursku ekonomiju na kolena, ali će sprečiti rast. A Turska ima planove da postigne određen ekonomski rast do 2023. godine. Ovaj ruski embargo znači da gubi ogromno tržište - upozorava politički analitičar Suraj Sharma. 

Dok predsednici Putin i Erdogan ne reše međusobne probleme, prodavači tekstila u istanbulskom kvartu Laleli, očito, neće viđati ruske kupce.

2024 © - Vesti online