Petak 18.12.2015.
06:00
J. Arsenović - Vesti

Albanci svojataju imovinu manastira

A. Čukić
Oprez: Otac Sava

Protest je organizovala Liga istoričara Kosova "Alji Hadri", a na skupu nije bilo incidenata. Demonstranti tvrde da je Ustavni sud podlegao "skandaloznom i lažnom pisanju igumana Save Janjića koji ne priznaje Republiku Kosovo".

Organizatori skupa su tvrdili da je manastir Visoki Dečani "objekat kulturnog nasleđa Republike Kosovo i da mu kao takvom niko ne preti".

Zbog najavljenog protesta, a u strahu od incidenata, otac Sava je prethodno pozvao vernike da toga dana ne dolaze u manastir.

- Nećemo zatvoriti kapiju manastira, ali smo uputili apel upozorenja posetiocima, posebno onima koji dolaze sa srpskim registarskim tablama, da ne dolaze u Dečane. Znamo da takvi protesti bivaju praćeni vrlo jakom nacionalističkom retorikom i plašimo se da bi možda došlo do incidenata - objasnio je za KIM radio otac Sava.

Iguman Dečana kaže da proteste "samo prividno organizuju takozvani istoričari", a da je pravi organizator opština.

- Predsednik opštine vrlo aktivno radi na širenju dezinformacija povodom manastira i protivi se odlukama Ustavnog suda Kosova - tvrdi otac Sava.

Ustavni sud je blokirao raniju odluku Vrhovnog suda Kosova po kojoj oko 25 hektara u vlasništvu manastira pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija. Radi se o zemljištu uz sam manastir koje je ugovorom o poklonu iz 1997. godine Republika Srbija prenela u vlasništvo Visokih Dečana.

2024 © - Vesti online