Petak 18.12.2015.
04:00
Đ. Barović - Vesti

"Ne fermam Tribunal, spremam se za izbore!"

Tanjug
Ima preča posla: Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj za "Vesti" objašnjava da ga ove promene u Hagu nimalo nisu uzbudile.

- Putujem po Srbiji, spremam se za izbore i ne interesuje me šta rade tamo u Hagu. Niti me zanima kada će i kakva će presuda biti doneta u mom procesu, niti koga su i zbog čega promenili - kaže Šešelj.

Ipak, objašnjava da poslednja odluka predsednika Tribunala nema nikakve veze s procesom i presudom zbog kojih je u Hagu proveo skoro 12 godina.

- Ovde nije reč o Žalbenom veću kome ću podneti žalbu u slučaju prvostepene presude, već o Apelacionom veću koje je formirano na osnovu odluke Pretresnog veća da se odbije zahtev Tužilaštva da me vrate u Haški tribunal. To Žalbeno veće tada je donelo odluku da me vrate, ali šta se tu kasnije dešavalo ne znam. Odbio sam da se vratim i ostajem pri tome da se dobrovoljno ne vraćam u Hag i od tada je status kvo, nije se dogodilo ili promenilo aposlutno ništa - kaže Šešelj.

Uklonjen neposlušni sudija

Jedan od promenjenih sudija Žalbenog veća je Bakitar Tuzmukamedov, koji se uz Kofi Kumelija Afanđa, krajem maja ove godine, usprotivio odluci ovog veća da se zatraži Šešeljevo vraćanje u Hagu.
Ta odluka je doneta preglasavanjem, 3:2, a u zajedničkom izdvojenom mišljenju Tuzmukhamedov i Afanđe su naveli da je takva odluka "preuranjena i neopravdana".

Prema njegovim rečima, nema nikakvih novih informacija ni kada je reč o optužnici za nepoštovanje suda i nalogu za hapšenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića.

- Oni neće dobrovoljno ići u Hag i to je jedino jasno. Optuženi su na osnovu izmišljenih tvrdnji jer niko od mojih najbližih saradnika nikada nije na nedozvoljen način uticao na bilo kog svedoka. Niti ga je ucenjivao, niti potkupivljivao - kaže Šešelj i ističe da Srbija, sve i da nema pravnog osnova da ih ne izruči, uvek može da se pozove na princip koji je primenila Francuska.

- Režim u Beogradu nema nijedan pravni osnov da ih izruči jer po zakonu o saradnji sa Hagom govori se isključivo o izeučnju državljana Srbije optuženima za krivična dela ratnog zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida. Srbija se nije obavezala da će izručivati svoje građane i za nepoštovanje suda - kaže Šešelj i dodaje da bi Srbija, u slučaju njegovih saradnika, bez problema mogla da se pozove i na presedan Francuske koja je, na osnovu istovetne optužnice i presude Haškog tribunala, na kraju ipak odbila da izruči svoju državljanku Florens Artman.

- Artman je osuđena za nepoštovanje suda, ali ta presuda nikada nije sprovedena u delo - zaključuje Šešelj.

2024 © - Vesti online