Petak 18.12.2015.
07:45
I. Kozarski - Vesti

Rusija spremna da ide sama i do kraja: Juriš na sirijski Rajhstag

Reuters
Do pobede: Sergej Šojgu

Iza Eufrata su Kurdi, te je time Šojgu stavio do znanja da je reč o potpunom čišćenju Sirije od terorista. Naime, paralelno sa ratom odvija se diplomatski proces.

Rusija se uzda u postizanje političkog rešenja za Siriju, odnosno dogovora Bašara el Asada i favorita zapada oličenih u takozvanoj umerenoj naoružanoj opoziciji, koji bi se potom izborili s Islamskom državom i Džebhat al nusrom, odnosno terorističkom koalicijom okupljenom oko sirijske filijale Al Kaide.

Međutim, iz Šojguove izjave proizlazi da se Moskva sprema i za varijantu u kojoj ne bi došlo do takvog sporazuma, pa bi u tom slučaju sa sirijskom vojskom vodila rat do pobede.
Prema nezvaničnim izvorima izvorima iz Dume, jedan od poslanika pitao je Šojgua: "Gde je uslovni Rajhstag?" Odnosno, paralelom s konačnom pobedom u Drugom svetskom ratu u Berlinu, pitao je dokle je Rusija spremna da ide.

- Razmatra se i varijanta ratovanja do Eufrata - odgovorio je Šojgu, a poslanici su kasnije prokomentarisali da je mislio na grad Raku, sirijsku prestonicu Islamske države.

Pohvala avijaciji

Šojgu je pohvalio dejstva ruskog vazduhoplovstva u Siriji, a istog dana uništena je baza Islamske države kod Homsa i koncentracija terorista u provinciji Alepo.
Saopšteno je da je kod Karatejna otkrivena podzemna baza Islamske države, pa je SU 24 uništio komandni punkt, skladište municije i spavaonice. Kod Idleba SU 25 uništio je komandni centar i magacin o kojima je dobio informacije od sirijskih opozicionih oružanih formacija. Poginuo je i "guverner Idleba" iz redova terorističke grupe Ahrar aš šam, Abdul Salam Hamadum.

Šojgu je rekao da nije određen rok za kraj intervencije u Siriji.

- Ministar je objasnio da niko ne treba da misli i govori da će intervencija u Siriji brzo da se završi. Pre svega zbog toga što postoji stalan priliv novih terorista i odsustvo borbe s njima na drugim frontovima - kasnije je rekao poslanik Vladimir Gutjenov.

Poslanici Dume s ministrom su razgovarali i o mogućnosti da teroristi pobegnu iz Sirije u Irak i Libiju i tamo nastave rat, pa su zaključili da je neophodno da Rusija bude spremna na saradnju s antiterorističkom koalicijom okupljenoj oko SAD.

Naime, bliskoistočni mediji već su objavili da je glavar Islamske Države Abu Bakr al Bagdadi posle ranjavanja i lečenja u Turskoj pobegao u Libiju. Ta zemlja je u potpunom haosu posle rata sa Zapadom i teroristima i ubistva Moamera Gadafija.

U Libiji postoji izabrana vlada koja je pobegla u Tobruk, dok u prestonici Tripoliju funkcioniše vlada bliska Muslimanskoj braći. U pustinji su razna plemena potpuno suverena i ukupno dejstvuje najmanje pet vojski. U tom neredu Islamska država uspela je da mobiliše nekoliko hiljada terorista i zauzme veliku oblast oko Sirta, pa čak i delove Sirta i Derne u oblasti Kirenajka.

Zapadni mediji smatraju da će Islamska država osim Libije da udari i u Jordanu, kako bi se domogla nafte u te dve zemlje i obezbedila novac za nastavak i širenje džihada.

2024 © - Vesti online