Sreda 19.05.2010.
12:03
Vesti

Bugarska planira drugu nuklearku

Bojko Borisov



- Nuklearka "Belene" može da postane jedan od najvažnijih i najvećih projekata kako na Balkanu, tako i u Evropi - naglasio je Borisov u Beču u razgovoru sa premijerom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Štefanom Mapusom.


Bugarska je zbog problema sa električnom energijom donela odluku o izgradnji druge nuklearke "Belene", čija je izgradnja poverena ruskoj kompaniji "Atomstrojeksport". Gradnja, međutim, nije počela jer nije obezbeđeno finansiranje. Rusi su ponudili kredit od dve milijarde evra bez državnih garancija, koji bi trebalo da izmiri novi strateški investitor.

Pregovori u Beogradu: Bojko Borisov i Mirko Cvetković


Bugarski premijer Borisov je posle posete Beogradu izjavio da je Srbija zainteresovana da do pet odsto učestvuje u izgradnji nuklearke "Belene". Prema proračunu, izgradnja druge nuklearke u Bugarskoj koštala bi skoro četiri milijarde evra, a imala bi dva reaktora od po 440 megavata.


Bugarska za sada ima samo nuklearnu centralu "Kozloduj", koja se nalazi na obali Dunava i sastoji se iz šest reaktora. Četiri su, međutim, zatvorena iz bezbednosnih razloga, neposredno pre ulaska Bugarske u EU. Peti i šesti reaktor, jačine od po 1.000 kilovata, novije ruske proizvodnje, rade i dalje normalno.
 

Kina učetvorostručuje proizvodnju


Na okruglom stolu u Sofiji rečeno je ovih dana da 31 država, u svojim nuklearkama sa 436 reaktora, proizvodi 15 odsto ukupne električne energije u svetu (372 gigavata -GNj). Trenutno se gradi 48 nuklearnih reaktora u 15 država, ukupne jačine 42 GNj. Samo u Kini se trenutno gradi 20 reaktora i ta zemlja namerava da do 2020. godine učetvorostruči nuklearne potencijale.

I ostale zemlje šire nuklearne programe


Proširenje nuklearnih programa akteulno je i u Rusiji, SAD i mnogim evropskim i drugim državama poput Francuske koja gradi još dva reaktora, ali i zemlje istočne Evrope žele proširenje nuklearnog programa.

2024 © - Vesti online