Sreda 19.05.2010.
03:30
Tanjug

Haiti: Završeno suđenje oko usvajanja dece

Misionari sređivali usvajanje mališana posle zemljotresa


Oni su uhvaćeni u nameri da 33 mališana sa Haitija, za koje se verovalo da su ostali bez igde ikoga, prebace preko Dominikanske Republike u SAD radi usvajanja. Međutim, u toj nameri su sve činili zapravo ilegalno, prvenstveno nije ni bilo mogućnosti da se uradi ukupna punosnažna dokumentacija za usvajanje dece u inostranstvu.


Namera grupe Amerikanaca, koji svi pripadaju istoj baptističkoj crkvi u Ajdahu, ocenjena je kao kriminalna radnja, odnosno kao kriminalno udružvanje u nameri otmice i trgovine decom.


Ukupno 10 "misionara" se našlo pred licem pravde na Haitiju, neki od njih i u zatvoru, kao Laura Silsbaj, organizatorka "misije". Ona je planirala da deca budu odvedena sa Haitija u misionarsko sirotište u Dominikanskoj Republici i odatle moguće kod eventualnih usvojitelja u SAD, podsetile su agencije.


Kao njen glavni saučesnik je bio optužen pastor Žan Senvil, koji je rođen na Haitiju, a živeo i radio u Atlanti. On je navodno i odabrao decu koja treba da odu sa Haitija. Međutim, njemu je suđeno u odsustvu jer je prvi otišao sa Haitija.


Od onih koji su ostali i bili zatvoreni, neki su pušteni već u februaru, neki u martu, nekima je suđeno u odsustvu. Laura je najduže zadržana u zatvoru i u ponedeljak je puštena posle tri meseca i osam dana, jer je sud ocenio da je ona, čekajući suđenje, odrobijala dovoljnu kaznu.


Nju je optužnca teretila za kidnapovanje i kriminalno udruživanje što na sudu nije dokazano. Pretila joj je kazna od maksimum tri godine robije.


"Hvala Bogu što sam na slobodi", izjavila je 40-godišnja Laura agenciji AP, čekajući avion da se sa Haitija vrati na Floridu. Njoj doček spremaju članovi njene "misije".

2024 © - Vesti online