Četvrtak 17.12.2015.
12:44
Tanjug

Po premijeru, za pet godina bićemo Švajcarska!

Tanjug
Aleksandar Vučić najavljuje procvat Srbije

Ta tri ključna problema, kako je rekao, odnose se na 17 velikih društvenih firmi u restrukturiranju, nenaplative kredite i reformu javne administracije. 

- Ako to budemo manje ili više dobro rešili, nema bojazni za budućnost Srbije - rekao je Vučić na konferenciji "The Economist: Svet u 2016". 

Naveo je i da očekuje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, značajno veći broj investicija, veću potrošnju, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izbora, ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati značajno veći privredni rast.

On očekuje da Srbija završi 2015. godinu sa rastom od 0,9 odsto, kao I da sledeće godine rast bude oko 2 odsto, a ukoliko "budemo imali sreće sa privatizacijom" i preko dva odsto, da bi u godinama pred nama rastao.

- Nama je taj rast potreban, potrebno nam je održavanje fiskalnog deficita na niskom nivou, ulaganje u infrastrukturne projetke, poboljšanje poslovnog ambijenta - rekao je Vučić i dodao da je zato važno I otvaranje prvih poglavlja sa EU.

Otvaranjem poglavlja, naime, kako je rekao, jasno je trasiran put Srbije, ali to znači, dodao je, i mnogo više ozbiljnih zadataka koje ćemo morati da obavimo da bismo pokazali da smo odgovorniji nego ranije.

Šest sati učenja, dva sata rada, i obrnuto

Vučić je rekao da je za Srbiju, kao malu zemlju, važno da se prilagodi svetskim tokovima u privredi, novim naučnim, tehnološkim dostignućima, da menjamo sebe. 

- Pokušaćemo da provedemo u Srbiji da nam deca osim što će šest sati učiti, dva sata provedu na poslu, a i odrasli tako sto će šest sati raditi, a dva sata učiti - rekao je Vučić I dodao da se mora menjati I obrazovni sistem te da se zato radi na dualnom obrazovanju. 

Vučić je dodao da se plaši da će novi rast dolara u odnosu na evro povećati dug Srbije.  

Ocenio je takođe da će pred Srbijom biti i bezbroj problema, ali da je najvažnije da se reše tri ključna - restrukturiranje 17 velikih preduzeća, nenaplativi krediti i reforma javne uprave, primetivši da je u "svima nama ostala klica samoupravnog socijalizma" koje bi trebalo da se oslobodimo.

- Srbija ni sledeće a ni narednih godina neće biti ni blizu začelja Evrope - zaključio je Vučić. 

2024 © - Vesti online