Četvrtak 17.12.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti

Haška klopka za Jovicu i Frenkija

Fonet
Čeka ih novo suđenje: Jovica Stanišić i Frenki Simatović

Opšta ocena je da je reč o potezu koji je u potpunosti ugrozio kredibilitet Tribunala. Beogradski mediji idu i korak dalje, pa tvrde da su Stanišić i Stamatović zapravo "namaljeni u klopku", zato što je, navodno, ovakva presuda doneta u ponedeljak uveče - noć pre zvaničnog objavljivanja.
Za Tomu Filu, presuda je ne samo šokantna već i "bez ikakvog smisla".

- To je grom iz vedra neba, potpuna promena standarda koji su uvedeni konačnim presudama Anti Gotovini i Momčilu Perišiću. Ako u ovakvoj presudi ima išta dobro to je što je njome pala teza mnogih u Srbiji da su oni "američki ljudi". Sada im je barem obraz spasen - kaže Fila.

Ljajić: Realno je da ih puste

Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da je realno očekivati da će Jovica Stanišić i Franko Simatović biti pušteni na slobodu do početka ponovljenog suđenja.

- Ne može se predvideti kada će novo suđenje početi, kao ni koliko će postupak trajati, ali je realno očekivati da Stanišić i Simatović budu pušteni na slobodu do početka suđenja - rekao je Ljajić.

Međutim, Fila upozorava i da će se Haški tribunal naći u još jednom "zdravstvenom problemu"

- Kao što imaju problem sa Šešeljem i Hadžićem, plašim se mogućnosti da Stanišić ne dočega kraj tog novog suđenja jer je ozbiljno bolestan - ističe Fila.

A. Čukić - Vesti

Suđenje u Srbiji?

Borivoje Borović kaže da postoji mogućnost i da se ovaj slučaj ustupi domaćem pravosuđu.

- To je moguće isključivo na predlog Tužilaštva i Srbija bi u tom slučaju bila amikus kuri okrivljenih, ali ne znam koliko je to i realno, zato što je Tužilaštvu jako bitno da kroz ovaj predmet dokaže Udruženi zločinački poduhvat između RS i nekadašnje SRJ i Srbije, zato što im nedostaje konkretna veza između vojske, paravojske i države - naglašava Borović.

S druge strane Borivoje Borović, advokat prvog oslobođenog Srbina, Miroslava Radića, kaže da je ovom presudom pokazano šta se događa "kada jedna tajna služba izgubi podršku američke tajne službe".

- To je učinjeno i kako bi SAD dodatno pojačale pritisak na Srbiju, ali i kako bi se našoj zemlji skrenula pažnja da Amerika zna da su Stanišić i Simatović bili i "ruski ljudi" i da zato neće više dozvoljavati bilo kakav uticaj Rusije na naše tajne službe - ocenjuje Borović i dodaje da nema dileme kako će se u Tribunalu, u novom procesu čelnicima DB Srbije "uvesti novi pravni institut" na osnovu koga bi "sa istim činjeničnim stanjem bile donete osuđujuće presude".

V. Sekulić
Hag pravda postojanje: Branislav Tapušković

Branislav Tapušković kaže da je ovom presudom Tribunal izdao sopstvene principe kako bi našao razloge za svojim dodatnim postojanjem.

- Ukoliko se u tom novom procesu budu ponovo izvodili dokazi, pitanje je koliko će godina trajati taj proces. Očigledno neko sebi želi da obezbedi lepu platu i druge prinadležnosti - ističe Tapušković.

Advokat Stanišića i Simatovića, Mihajlo Bakrač tvrdi da će se njegovim klijentima u novom procesu suditi "po mnogo rigoroznijim kriterijumima nego u prvostepenom postupku, što uveliko menja tok suđenja".

A. Čukić
Loše i za Srbiju: Momčilo Perišić

General Momčilo Perišić: Nema veze sa mojim slučajem

Veoma mi je žao što Žalbeno veće Haškog tribunala nije potvrdilo pravosnažnost oslobađajuće presude Stanišiću i Simatoviću i što je prihvaćen predlog tužilaštva da se obojici ponovo sudi. Da je potvrđena prvostepena presuda, i te kako bi bilo dobro za optužene i za državu Srbiju, kaže za "Vesti" general Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba VJ.

On ističe da mu nije jasno zašto se u komentarima u vezi sa stavom Žalbenog veća koje je donelo ovakvu odluku pominje se i njegov slučaj.

- Velika je razlika u onome za šta sam ja bio optužen i za šta se terete Stanišić i Simatović. Mene su optuživali za pomoć narodu RS i RSK sa ciljem da zaštitim i odbranim stanovništvo, a ne sa ciljem da se počini zločin, što je i dokazano na sudu. U njihovom slučaju oni su optuženi za udruženi zločinački poduhvat, što takođe nije dokazano. Ne znam čime se Žalbeno veće rukovodilo kada je donelo ovakvu odluku, ali, ponavljam, veoma sam iznenađen jer sam bio ubeđen da je potvrda provstepene oslobađajuće presude samo formalno pitanje - rekao nam je Perišić.

                                                                                                           Z. M.

2024 © - Vesti online