Utorak 15.12.2015.
19:22
Vestionline, srna

"Izetbegović je odobrio napad na Markale"

wikimedia.org
Alija stoji iza Markala

Zaštićeni svedok GRM-116 izjavio je danas na suđenju generalu Ratku Mladiću da su napad na sarajevsku pijacu Markale u zimu 1994. godine organizovali Alija Izetbegović i islamski verski poglavar Mustafa Cerić, a sproveli generali takozvane Armije BiH, kao i da su činili sve da isprovociraju Srbe u Srebrenici i izazovu međunarodnu intervenciju protiv njih.

Svedok je rekao da je kao pripadnik specijalne jedinice "Biseri" od 1992. do 1994. godine bio u obezbeđenju ratnog Predsedništva BiH koje je zasedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu i da je imao priliku da čuje šta su Izetbegović, Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

On je ocenio da je najsnažniji uticaj na Izetbegovića imao Cerić i naglasio da je njihov glavni cilj bio da izazovu intervenciju Zapada na strani muslimana izazivanjem masovne patnje u Sarajevu i Srebrenici.

Prema rečima svedoka, Cerić je brzo ubedio Izetbegovića da je to ispravno i da se žrtve moraju podneti.

Talijan će to

Govoreći o napadu na Markale, svedok je istakao da je ta ideja potekla od islamskog poglavara, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan.

- Njih dvojica izneli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja gađa često, tako da se ta granata utopi u tu paljbu - rekao je svjedok.

On je dodao da su Izetbegović i Cerić to prihvatili, a da se Sefer okrenuo ka Talijanu i rekao "Talijan će to..."

Svedok je naglasio da je bio tamo kada je to rečeno i dodao da prvi pokušaj napada na Markale "nije uspeo".

Dogovor sa Unproforom

- Na sledećem sastanku Halilović je izvestio da prvi pokušaj nije uspeo jer je granata pala na neki krov blizu Markala, a zatim je, za novi pokušaj čekano da na osmatračkom položaju Unprofora bude ista posada sa kojom je postojao dogovor da ne broje naše granate - rekao je svedok.

On kaže da im je Izetbegović rekao da pokušaju ponovo.

- Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama - izjavio je zaštićeni svedok.

Provokacija Srba

On je posvedočio da su se Izetbegović i Cerić susretali i sa komandantom 28. divizije takozvane Armije BiH u Srebrenici Naserom Orićem i naložili mu da organizuje napade na okolna srpska sela kao bi isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba.

- Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao - rekao je svedok kojeg će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

2024 © - Vesti online