Utorak 18.05.2010.
19:59
RTS

Ćosiću ruska nagrada "Puškin“

Ćosiću je, u okviru Prvog slovenskog foruma umetnosti "Zlatni vitez“, nagradu uručio predsednik Saveza pisaca Rusije Valerij Ganičev.

Nikolaj Burljajev, predsednik Foruma, rekao je da se nagrada "Puškin“ dodeljuje za izuzetne zasluge u književnosti, ističući da je Tomas Man svojim stvaralaštvom okarakterisao početak, a Ćosić kraj 20. veka.

U katalogu Foruma se navodi da je Ćosić „pun stvaralačke energije , uvek na strani istine, čovekoljublja, slobode i progresa“.

"S obzirom na to da sam siguran da mi je to poslednja književna nagrada, primam je sa posebnim osećanjem. Naravno, sa setom, i sa radošću. Shvatam da sama nagrada koja dolazi iz Moskve, slovenskog foruma, ima vrednosne kriterije koje mogu mene kao pisca da učine i spokojnim i srećnim“, rekao je Ćosić.

"Zlatni vitez“ je 18 godina održavan kao Međunarodni filmski festival, a ove godine je prvi put održan Slovenski forum, koji okuplja umetnike iz oblasti književnosti, kinematografije, primenjene umetnostii muzike iz slovenskih, pre svega pravoslavnih zemalja.

2024 © - Vesti online