Utorak 15.12.2015.
14:40
Tanjug

Tahiri: Srpske lične karte su nevažeće i ilegalne

Reuters
Na Srbiji je da zaustavi izdavanje nelegalnih ličnih karata

Komentarišući najnoviju situaciju na prelazima na Kosovu gde je Graničnoj policiji Kosova stigla je u ponoć uredba prema kojoj je svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova, zabranjen ulazak, Tahiri je rekla da su "lične karte koje je izdala Srbija, gde se pominju kosovske gradske kancelarije, ilegalne".

Prema spornoj uredbi, koja još nije zaživela na severu Kosova, prema osobama sa srpskim ličnim kartama i prebivalištem na Kosovu trebalo bi da se primenjuje kosovski zakon o strancima.

Prema njenim rečima, Briselski sporazum iz 2011. godine o slobodi kretanja između Srbije i Kosova odnosi se na važeće lične karte kao dokumenata za prelaz izdate od strane nadležnih organa Srbije i Kosova i u skladu sa tim predstavljen je validan primerak ličnih karata koja će druga strana priznati.

- Sve ostale su nevažeće, što znači da lične karte koje su izdale paralelne strukture su ilegalne i u suprotnosti sa sporazumom o slobodi kretanja. Na Srbiji je da zaustavi izdavanje takvih nelegalnih ličnih karata - rekla je Tahiri za portal KosSev.

Na pitanje koliko dugo će se "tolerisati" građanima da koriste srpske lične karte Tahiri je rekla da će im "ukoliko apliciraju za kosovsku ličnu kartu, aplikacioni sertifikat pomoći kao dodatni dokument da pređu granicu".

2024 © - Vesti online