Utorak 18.05.2010.
18:37
Tanjug

Malovićka: Ne odustajemo od Ganića!

Srbija spremna da sudi Ganiću: Snežana Malović

Malovićeva je rekla da londonski sud treba da odluči o zahtevu Srbije za ekstradicijom Ganića, ističući da je srpsko pravosuđe stručno i kadrovski spremno da sudi Ganiću u našoj zemlji.

Ganić je bio u pritvoru od 1. marta kada je uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine.

Viši sud u Londonu potom je doneo odluku da se Ganić pusti iz pritvora uz kauciju od 300.000 evra, ali uz "vrlo stroge" uslove koji podrazumevaju da bude na slobodi na teritoriji Velike Britanije do odluke suda o zahtevu Srbije o izručenju.

Izručenje Ganića, uz obrazloženje da nije kriv za zločine za koje ga tereti pravosuđe Srbije, tražila je i Bosna i Hercegovina.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. zbog sumnje da je suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, kolonu sanitetskih vozila i kolonu u Dobrovoljačkoj ulici kada su poginule 42 osobe.

2024 © - Vesti online