Ponedeljak 14.12.2015.
20:07
Vestionline

FOTO: U Briselu prvo zagrljaji, pa onda pregovori

Međuvladinu konferenciju Srbija-EU otvorili su ministar spoljnih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Unijom, Žan Aselborn, i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prisustvuju i evropski komesar Johanes Han, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Reuters
Pored ostalih, Vučić je zagrlio i pozdravio austrijskog kolegu Sebastijana Kurca

Presudan dijalog sa Prištinom

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji će biti načinjen u ponedeljak, 14. decembra.

Reuters
Stisak ruke za Johanesa Hana

Pregovaračke pozicije

Na međuvladinoj konferenciji, nakon uvodnih obraćanja, zvaničnici EU će predstaviti svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 35, zatim će i Srbija izneti svoj stav, a potom će uslediti završne reči.

Očekuje se i da EU posle konferencije objavi svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 32 i 35.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji će danas biti načinjen.

Premijer Vučić ranije je rekao da Srbija želi da završi sav svoj posao u evropskim integracijama do 2019. godine, a da je onda na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

Reuters
Njima je najteže: Dačić i Vučić u Briselu

Nastavak iz januara 2014.

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu. Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije. U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađvanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

Sledeća poglavlja koja bi Srbija mogla da otvori veću prvoj polovini sledeće godine su poglavlja 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava.

2024 © - Vesti online