Utorak 15.12.2015.
07:47
M. Obradović - Vesti

Izmirili se policija i špijuni

Srna
Pomirenje u poslednji čas: Dragan Mektić

U nedelju po podne u Banjaluci su se, bez medijske najave sastali ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, direktor SIPA Perica Stanić, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i direktor policije RS Gojko Vasić. Prema nezvaničnim informacijama, sastanak je trebalo da bude nezvaničan, ali po njegovom završetku, iz MUP RS ipak je poslato saopštenje medijima.

- Na sastanku je dogovoreno da se postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji doradi i precizno dogovori saradnja u borbi protiv terorizma. U toku nedelje ovaj operativni sporazum će dogovoriti i potpisati Vasić i Stanić - navedeno je u saopštenju MUP-a što je u delu javnosti i medija u Banjaluci protumačeno kao pozitivan rezultat jer će sporazum MUP i SIPA ipak na doradu, a to je i bio jedan od uslova koji su postavljeni iz Vlade RS.

Ipak, u opozicionim krugovima zasad tvrde da se ništa neće dorađivati, i da će Policija RS i SIPA sarađivati kao i do sada. Zašto se ta saradnja mora nastaviti, donekle je objasnio i Dragan Mektić.

- Lukaču sam pojasnio da je oko 50 osoba srpske nacionalnosti, koji su nakon hapšenja za ratne zločine pušteni na slobodu uz mere zabrane, došlo u situaciju da im budu određene mere pritvora, jer MUP RS neće da sarađuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH i sprovodi mere zabrane. Kada je video svu ozbiljnost situacije, Lukač je saopštio da će od ponedeljka početi da sarađuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH - rekao je Mektić.

On je dodao da je do sastanka došlo na Lukačev poziv, koji je, kako je naveo, shvatio ozbiljnost novonastale situacije i koji pokušava da "nađe izlaz" iz stanja u koje je doveden nakon što je Vlada RS donela odluku da prekine saradnju sa SIPA i zajedničkim pravosudnim institucijama.

Spletke

Izvor "Vesti" dobro upućen u detalje sastanka objašnjava da je očigledno da sada i jedna i druga strana žele da iz ove priče izađu kao pobednici, pa ne čudi što su u javnost plasirane suprotne izjave.
- Ipak, ono što je činjenica jeste da su odnosi među rukovodiocima bezbednosnih službi iz reda srpskog naroda u BiH veoma dobri, ali da ih kvari politika - dodaje naš sagovornik.
 

2024 © - Vesti online