Utorak 15.12.2015.
01:41
D. Dekić - Vesti

Kraljevski dug i slava u mraku

Agregat umesto neplaćenih kilovata: Aleksandar i Katarina Karađorđević

Član Krunskog veća Dragomir Acović smatra da je to neumesno isterivanje principa u sred zime, a srpski sindikalci da praksa "može i ovako i onako", pa se nekom zbog dugova pleni imovina, a drugi se štite, pokazuje potpuno odsustvo pravne države i sistema.

Acović objašnjava da je na slavi, zbog mraka koji pada već u tri popodne, privremeno, radi sečenja slavskog kolača, uključen agregat, kao i da zbog ovog problema nije bilo tradicionalnog slavskog prijema za građanstvo. Potez EPS-a ga ne iznenađuje, ali i ostavlja gorak ukus.

- Kad država kreće u ovakve kampanje treba da zna da i posledice mogu biti neočekivane - kaže za "Vesti" član Krunskog veća.

EPS-ove makaze su radile zbog nagomilanih dugovanja od 10.000 evra, koji interesantno nije omeo princa Aleksandra Drugog da u julu organizuje trodnevno slavlje povodom 70. rođendana, uz predstavnike kraljevskih dinastija i veliki broj zvanica. Ali, ni njegovu suprugu Katarinu da prošlog meseca otputuje u Njujork da svoj rođendan proslavi u krugu porodice.
Acović, uz opasku da o tome nema dovoljno informacija ističe da je drugačije slaviti leti, a drugačije zimi.

I baštovani na teret građana

Beli dvor je državna svojina, a Ministarstvo kulture godišnje izdvaja oko 350.000 evra za njegovo održavanje. Ranka Savić smatra da vlast treba da definiše šta će i kako uraditi u ovom slučaju.
- Neka država kaže čije je šta, jer ovako građani sve plaćaju, i baštovane i odluke Belog dvora. Ili neka taj kompleks ostane u državnoj svojini, pa da se Srbija o njemu stara, ili neka se Karađorđevićima vrati nešto od dedovine koju potražuju, pa nek to sami održavaju i plaćaju račune - ocenila je predsednica ASNS.

- Ne znam da je i jednoj jedinoj ustanovi kulture isečena struja zbog dugovanja i to uoči slave i Nove godine i Božića kad počinje hladno vreme - pita se naš sagovornik.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić smatra da ne treba da bude razlike između Karađorđevića, drugih javnih ličnosti, političara i običnih građana.

- Nažalost, to nije slučaj. Recimo, porodici iz Niša gde su i muž i žena bez posla, isključili su struju zbog duga, dok nekom niškom funkcioneru nisu iako duguje 2,3 miliona dinara - kaže Savićeva za naš list.

Praksa je, prema njenim rečima, dokazala da se sve radi partijski i rođački umesto po slovu zakona, jer kada su građani dužni, kako kaže, ne preza se ni od čega, pa se na vrata šalju uterivači i pleni se imovina.

2024 © - Vesti online