Utorak 15.12.2015.
08:15
I. Kozarski - Vesti

Da li je planetarni sukob već počeo (3): Pet scenarija Armagedona

Reuters
Sirija bi mogla da bude početak globalnog sukoba

Sirijski konflikt
Širenje Islamske države izaziva uznemirenje vodećih svetskih država, uključujući Francusku, Rusiju i SAD. Čak i ako one stvore koaliciju, među njima mogu da se izrode sukobi zbog različitih pogleda na budućnost Sirije. Aktivna borbena dejstva spoljašnjih sila u Siriji uvlače u otvoreni sukob Tursku, Iran, Saudijsku Arabiju sa mogućnošću širenja na druge delove planete.

Protivrečnosti Indije i Pakistana
Ako radikalni islamistički elementi koje sponzoriše Pakistan izvedu krupne terorističke napade u Indiji, strpljenje Nju Delhija može da iščezne. A ako Pakistan pretrpi ozbiljan poraz, korišćenje taktičkog nuklearnog oružja (jedan do pet kilotona) može da mu se učini kao jedini izlaz. Dalje u konflikt može da se umeša Amerika, koja se u poslednje vreme sve više zbližava s Indijom, i Kina, ako reši da je neophodno da stane u zaštitu Pakistana.

Rivalitet Kine i Japana
Poslednje dve godine Kina i Japan u tom delu planete igraju opasnu igru oko arhipelaga Senkaku. Obe zemlje imaju pretenzije na ta ostrva i svaka je razvila oružane snage oko njih. Ako konflikt Kine i Japana eksplodira, SAD su obavezne da se umešaju pošto su povezane s Tokijom dogovorom o zajedničkoj odbrani. Kina će u tom slučaju napasti američke vojne objekte u regionu.

Južno kinesko more
U opasnoj konfrontaciji SAD sa kineskim morskim i vazdušnim silama gubitak samokontrole može da dovede do najozbiljnijih posledica. Američko-kineski rat sam po sebi bio bi katastrofa, a u njega mogu da se umešaju i Japan i Indija.

Ukrajinski rat
Ako Rusija bude uverena da će da usledi intervencija NATO, ona može da sprovede mere koje bi dovele do mobilizacije zapadne alijanse.

SUTRA - Da li je planetarni sukob već počeo (4): Klanica će biti sve više

2024 © - Vesti online