Ponedeljak 14.12.2015.
02:00
B. Božin - Vesti

Ulični rat u Lajpcigu!

Tanjug/AP
Razlog za brigu: Učestali obračuni na ulicama Lajpciga

Tog dana je bilo najavljeno i deset kontrademonstracija, u kojima je po procenama policije učestvovalo oko 2.500 ljudi. Većina njih je mirno protestovala, ali su levi ekstremisti u jednom trenutku započeli pravi ulični rat sa policijom.

Stotinak zamaskiranih anarhista je gađalo policiju petardama, flašama i kamenjem, a na više mesta su podigli barikade i zapalili ih. Na ulicama Lajpciga su se za vreme i posle uličnih borbi videli tragovi pustošenja: zapaljeni kontejneri, stotine razbacanih kamenica s asfalta, polomljena stakla na radnjama i bankama, demolirana autobuska stajališta. Policija je upotrebila suzavac i vodene topove da zaustavi huligane.

Priveden i sveštenik

Nepoznati počinioci su kamenicama razbili stakla na birou levičarskog poslanika Marka Bemea u kvartu Alt-Lindenau. Da li postoji veza sa demonstrantima, utvrdiće policijska istraga. U policiju je priveden i sveštenik iz Jene Lotar Kenig, koji je redovno aktivan u borbi protiv desničarskog ekstremizma, ali je iste večeri pušten na slobodu, iako je protiv njega najavljena istraga zbog narušavanja javnog reda i mira i pružanja otpora policiji.

Oko 800 policajaca je učestvovalo u akciji, a među njima je bilo takođe i kolega iz drugih pokrajina.

Prema navodima policije, povređeno je 69 njihovih pripadnika, a 50 službenih vozila je oštećeno, od kojih četiri je u potpunosti demolirano. Policija je privela 23 demonstranata, a broj povređenih demonstranata nije naveden, osim da je bilo "više".

Gradonačelnik Lajpciga Burkhard Jung je ogorčen onim što se desilo u neredima.

- Ovakvo nasilje anarhista i tzv. autonoma je šokantno. Ovde su na delu bili kriminalci koji ne prezaju ni od čega. To je otvoreni ulični teror! - rekao je on.

Jung je dodao da su se ekstremni nasilnici prekrili plaštom antifašizma da bi napali državu.

- Ti kriminalci diskredituju, podrivaju i ometaju tako važne i mirne proteste protiv neonacista - poručio je Jung.

2024 © - Vesti online