Nedelja 13.12.2015.
14:20
Vestionline

Muke britanske: Dali Lazarevcu milion funti, a sad su pod vodom

Ovo je samo jedan od planova za odbranu od poplava od kojih je britanska vlada odustala zbog rezova u budžetu, navodi britanski list.

"Dejli mejl" podseća da je "srpski grad od 60.000 stanovnika dobio pomoć" od Britanije nakon najtežih poplava u 120 godina, i prenosi izjavu zamenika gradonačelnika Lazarevca Bojana Stevića koji je izrazio zahvalnost "Britaniji i britanskom narodu".

- Zahvalni smo Velikoj Britaniji i britanskom narodu. Deluje zaista pomalo čudno da su oni potrošili toliko mnogo novca na odbranu od poplava u našoj zemlji, a očigledno ne investiraju dovoljno u svoju. Teško je gledati britanski narod kako pati - rekao je Stević za "San on sandej".

Velike poplave koje su pogodile Veliku Britaniju u proteklih desetak dana potpuno su paralizovale pojedine regione, a oluja "Dezmond" uništila je više od 5.000 kuća u Kambriji i Lankaširu.

Tanjug
Poplave u Srbiji

Kameron: Nije dovoljno "izdvojeno"

Britanski premijer Dejvid Kameron je priznao da odbrana od poplava kojom Britanija raspolaže "nije dovoljna", dok je njegov ministar za životnu sredinu branio smanjenje izdvajanja na tom polju koji su pali na 695 miliona funti ove godine.

- Ukoliko ne možemo da brinemo o britanskim poreskim obaveznicima, nešto pogrešno radimo - rekao je lider konzervativaca u Saut Lejklandu Džejms Eri za "San".

Investicija u Srbiju - nacionalni interes Britanije

Portparol za Centra za međunarodni razvoj rekao je, međutim, za "Dejli mejl" da je "britanska vlada pođednako u stanju da se bori protiv poplava kod kuće i odgovori na humanitarne krize u inostranstvu".

- Naše investiranje u razvoj drugim zemljama je sigurno u nacionalnom interesu Britanije, rešavanje uzroka globalnih problema poput migracija, terorizma i klimatskih promena - rekao je portparol.

- Investiranje u stabilnost Srbije, uzimajući u obzir njen važan položaj u regionu koji je patio od nestabilnosti ujedno je i nacionalni interest Britanije - dodao je on.

2024 © - Vesti online