Subota 12.12.2015.
18:38
Vestionline

Zašto je 2027. važna za Srbiju?

Tanjug
Realno da 2027. uđemo u EU: Predrag Marković

On je istakao da je otvaranje prvih poglavlja za ulazak Srbiju u EU veoma značajno, da taj proces neće biti tako brz, kao što se mnogi nadaju, dodavši da se možda desi da Crna Gora pre Srbije uđe u EU.

- EU ima cikluse kada prima nove članice i to se događa pri kraju budžetskih ciklusa. Prvi kraj je 2020 godine. Mislim da smo tu zakasnili, sledeći kraj je 2027. godine i to je, prema mojoj proceni, realan datum - rekao je Marković.

On smatra da ne treba imati dilemu oko proruske ili proevropske politike, već da treba voditi prosrpsku politiku, prenose beogradski mediji.

- Prosto, vreme je da se okanemo globalne politike. Do sada smo u svakom globalnom konfliktu učestvovali, čak i prednjačili u nekim. Vreme je da se provučemo ispod "radara" i posvetimo nekim svojim malim problemima, kao Skandinavci. Gde to Finci, Islanđani učestvuju, posle Vikinga, pa šta im fali. Treba da se povučemo iz prvih redova velikih globalnih borbi i da se bavimo uređivanjem našeg malog dvorišta - objasnio je Marković, koji je i istoričar.

2024 © - Vesti online