Subota 12.12.2015.
21:30
A. Vučićević - Vesti

Crteži princeze za sirote mališane

V. Sekulić
Umetnički dar: Jelisaveta Karađorđević

Kuća je bila mala za sve one koji su želeli da vide princezine crteže, a okupljene je prilikom otvaranja pozdravio predsednik opštine Savski venac Nenad Konstantinović, rekavši da je princeza Jelisaveta za srpski narod posebna jer je jedina od članova kraljevske porodice koja je rođena u Beogradu, i prva se vratila u Srbiju kad je Srbiji bilo najteže.

Zainteresovani su mogli da pazare ova umetnička dela po ceni od 100 evra, a ogromna posećenost je bila jasan pokazatelj da je humanost još uvek živa.

- Za poslednjih 25 godina, posetila je svaki grad i svaku opštinu u Srbiji. Pomogla je nebrojeno puta svom narodu kroz brojne humanitarne akcije koje je organizovala ili u kojima je učestvovala. Hvala joj na tome - rekao je Konstantinović.

Autor postavke je Dušanka Subotić-Homen iz Udruženja Umetnost bez granica i kako je istakla reč je o jednoj unikatnoj izložbi.

Princeza Jelisaveta Karađorđević diplomirala je istoriju umetnosti u Parizu, a ovo je prvi put da upoznaje javnost sa svojim stvaralačkim darom.

- Želela sam da kroz nešto lepo kao što je umetnost poklonim deci makar malo radosti. Crteži su nastajali spontano godinama. Dušanka Subotić-Homen je prepoznala u tim crtežima vrednosti i podstakla me da organizujem izložbu - rekla je za "Vesti" princeza. Objasnila je da se za dom "Drinka Pavlović" odlučila jer su je deca prilikom jedne posete domu kupila svojom iskrenošću i dobrotom.

Mirila zavađene narode

Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Jelisaveta Karađorđević je ćerka kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge. Bila je posebno angažovana na uspostavljanju mira među zavađenim narodima bivše jugoslovenske republike, i obraćala se američkom kongresmenu Džejmsu Sekstonu.

Princeza je u svojim delima spojila maštu i stvarnost, jasnim čvrstim linijama oku posmatrača predstavlja svoje emocionalno stanje. Poštujući kulturno nasleđe srpskog naroda, na jednom crtežu su prikazani fragmenti narodnog veza.

Akademski slikar Dragan Stojković rekao je da izložba predstavlja likovnost proisteklu iz negovanog umetničkog ukusa princeze, koji je nasledila od svog oca kneza Pavla, koji je na mnogo načina zadužio srpsku kulturu i umetnost.

Lepotu otvaranja ove izložbe upotpunila je pijanistkinja Ružica Gojković koja je svojim maestralnim sviranjem oduševila sve prisutne.

Među brojnim zvanicama našle su se i predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, glumica Jelena Žigon, a veliku pažnju je privukao i dolazak izraelskog ambasadora Josefa Levija, koji je među prvima čestitao princezi Jelisaveti Karađorđević na uspešnoj izložbi.

Počela od Kotora

Izložba crteža je prvenstveno prikazana u avgustu ove godine u Kotoru. Princeza je najavila da su već u pripremi novi crteži, koje će, takođe humanitarno, izložiti na proleće 2016. godine, a posebnu zahvalnost je izrazila štićenicima doma "Drinka Pavlović" koji su bili angažovani na postavljanju izložbe, kao i samoj prodaji eksponata.

2024 © - Vesti online