Subota 12.12.2015.
08:51
N. Jokić - Vesti

Tribunal i za Monsanto

Reuters
Mobilizacija nevladinih organizacija iz celog sveta protiv najvećeg proizvođača GMO

- Monsantu će se suditi za ekocid - zločine protiv čovekove okoline i ljudskog zdravlja, objasnio je novinarima Australijanac Endrju Lou, predsednik Međunarodne federacije za organsku poljoprivredu. Po rečima osnivača suda, proces Monsantu biće uzor za eventualne druge procese multinacionalnim kompanijama kojima je profit "cilj po svaku cenu" čime dovode u opasnost zdravlje ljudi, pa i celu planetu.

Pokrenuće lavinu tužbi

Iako ovaj sud nije priznat od strane institucija on će, preko procedure iznošenja optužnice, omogućiti prikupljanje krivičnih dokaza protiv Monsanta. Time će građani i udruženja dobiti priliku da zatim preko postojećih sudova, u svojim državama podnesu tužbe.

Suđenje bi trebalo da počne u oktobru iduće godine u Hagu, saopštila je Fondacija Tribunal Monsanto. Troškovi prikupljanja dokaza i suđenja procenjuju se na oko milion evra i biće prikupljeni u celini od dobrovoljnih priloga.

Bojni otrovi, pa genetika

Od početka 20. veka, pa sve do sedamdesetih, firma Monsanto proizvodila je bojne otrove, uključujući i "narandžasti gas" upotrebljavan u Vijetnamu, da bi se zatim okrenula poljoprivredi i proizvodnji genetski modifikovanih biljaka - pre svega soje i kukuruza.

Fondacija Tribunal Monsanto računa na masovnu podršku, pre svega evropskih građana angažovanih protiv zaključivanja bescarinske unije sa SAD poznate kao TTIP ili TAFTA.
Ključnu ulogu u organizovanju Tribunala imaće bivša poslanica Evropskog parlamenta i nekadašnja francuska ministarka ekologije Korin Lepaž, advokat po profesiji.

Saslušavaju obe strane

U ekipi je i Belgijanac Olivie d Šuter, bivši specijalni izvestilac UN za bezbednost hrane, inače univerzitetski profesor prava. Njihov zadatak je da okupe najbolje i najprestižnije pravnike, sudije i advokate iz celog sveta. Tribunal za Monsanto saslušaće stotinak podnosilaca tužbi iz Latinske Amerike i SAD, Evrope, Azije i Afrike, a pozvaće i Monsanto da iznese argumente u svoju odbranu.

Jedan od pokrovitelja Tribunala je i francuska novinarka Mari Monik Roben, autor čuvenog dokumentarca "Svet po Monsantu" kojim su razotkrivena falsifikovanja naučnih rezultata, lažne deklaracije i gangsterska praksa pritiska i nasilja ove firme. Ona smatra da je osnivanje Tribunala od ključne važnosti jer je još uvek malo ratara koji su upotrebljavali pesticide Monsanta i usudili se da sami podignu tužbu protiv ove firme. Najčešće su demoralisani zbog bolesti i pretnji.

Šteta

Na konferenciji UN o klimi u Parizu, koja je u toku, svi se zariču da žele da spasu planetu od zagađenja i zagrevanja. Uprkos tome, nijedna vlada nije pomenula štetu koju planeti i zdravlju nanosi tzv. industrijska poljoprivreda okrenuta masovnoj proizvodnji i pesticidima, odgovorna za bar 30 odsto ukupnog planetarnog zagađenja.

2022 © - Vesti online