Subota 12.12.2015.
05:13
D. Dekić - Vesti

Tasovac izgubio kompas

Brani sebe ili premijera: Ivan Tasovac

Glavnu rolu ima najpoznatiji ćutolog u Vladi Srbije, ministar kulture Ivan Tasovac, inače poznat po nemešanju u svoj posao. Progovorio je u odbranu premijera Vučića od koga je direktor Javnog servisa Dragan Bujošević zatražio TV pretplatu u visini od 500 dinara (oko četiri evra).

Bujošević je pozvao premijera da ispuni obećanja i obezbedi da se RTS finansira delom od takse, a delom iz budžeta, a da taksa ponovo bude deo računa za struju.

Ministar je izvređao Bujoševića i poručio mu da izračuna višak radnika, a ne da kuka premijeru za finansije.

- Bujoševiću je lakše da otkrije kako su Srbi bezobrazan narod, jer Hrvati sami plaćaju TV pretplatu. Šta premijer da radi? Da promeni Srbe za Hrvate i spase ga svakog napora? Predložiću nešto drugo, da Bujoševića pošalje u HRT, a nama neka pošalju direktora HRT-a, pošto taj, očigledno, zna svoj posao - naveo je Tasovac u pismu direktoru RTS-a.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenjuje da pismo Tasovca dovoljno govori o odnosu države prema RTS-u kao ključnoj instituciji demokratskog društva.

- Javni servis treba da bude van svake polemike, jer njegovo jačanje je u svakoj normalnoj državi ojačavanje slobode. Ali, kako imamo privatni javni servis TV Pink, očito RTS više nije neophodan - kaže Obradović za "Vesti".

Ministre, ne radite svoj posao

U opširnom odgovoru na pismo Bujošević je podsetio Tasovca na Zakon o javnim servisima koji kaže da "Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti Javnog medijskog servisa".
- Ne želim ja da premijer bude inkasant, niti sve svaljujem na njegova pleća (to je premijer Vama zamerio, ministre) nego tražim da Vi i Vlada poštujete zakon - navodi direktor RTS-a i podseća Tasovca da je obezbeđivanje stabilnog finansiranja Javnog servisa njegov posao koji on ne radi.

2024 © - Vesti online