Utorak 18.05.2010.
15:50
Srna

Hrvati objavili listu bošnjačkih terorista

 BiH namerno skriva spisak terorista zbog Evropske unije
 

Magazin navodi da je reč o jednom od najtajnijih dokumenata Ministarstva bezbednosti BiH i Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH.

Magazin /necenzurirano.com/ u posedu je izvornog dokumenta i popisa osoba povezanih sa međunarodnim terorizmom u BiH, kao i detaljnih ličnih podataka za svaku od osoba sa strogo poverljivog popisa bezbednosnih službi BiH o osobama povezanim s međunarodnim terorizmom u susednoj državi.


Prema saznanjima ovog portala, međunarodna zajednica bi zbog ovog incidenta mogla zatražiti i političku odgovornost pojedinih BiH funkcionera, pre svega najviših funkcionera Ministarstva bezbednosti BiH, Ministarstva inostranih poslova, ali i šefa Obaveštajno bezbednosne agencije.

 

Na spisku su 302 lica mobilisana iz redova građana BiH, koji do sada nisu dovođeni u vezu s međunarodnim terorizmom i terorističkim organizacijama.

 

Sva lica sa spiska su sa područja Federacije BiH, osim jednog iz Banjaluke i jednog Maoče, na području Brčko distrikta. Najveći broj ovih lica (101) je sa područja Zenice, 65 je iz Travnika, 28 iz Kakanja. Njih 212 u dobi je od 30 do 40 godina.

Magazin "Necenzurisano" tvrdi da je "političko Sarajevo zatajilo ovaj dokument od međunarodnih institucija da bi na osnovu lažnih bezbednosnih podataka i procena EU odobrila bezvizni režim za građane BiH, nosioce BiH pasoša".

Internet magazin navodi da su vlasti u Sarajevu, pre svega Ministarstvo bezbednosti BiH, Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) i Ministarstvo inostranih poslova bili obvezni da listu "terorista-spavača" u BiH dostavi Savetu bezbednosti UN, kao i radnim telima Evropske komisije, te OHR-a.

"Popis koji objavljujemo sastavni je deo tajnog dokumenta, izveštaja Ministarstva bezbednosti BiH i OBA-e o osobama koje su pripadnici terorističkih organizacija u BiH, ili se na bilo koji način bezbednosnim proverama i operativnom obradom dovode u vezu s terorističkim organizacijama u BiH", navodi ovaj magazin.

Magazin podseća da je 25. aprila objavljeno postojanje ovog tajnog popisa i tvrdi da su vlasti u Sarajevu najstrože zabranile da se ovom pošalju službeni izvještaji međunarodnim institucijama, jer je "postojala procena Ministarstva inostranih poslova i linčo ministra Svena Alkalaja kako bi takav dokument ozbiljno ugrozio dogovaranje bezviznog režima između BiH i EU".

"Upravo zbog toga, jedinstven, strogo poverljiv izvještaj Ministarstva bezbednosti i agencije OBA o evidenciji u vezi sa 300 osoba povezanih sa terorizmom u BiH, proglašeno je najstrože čuvanom državnom tajnom, a podaci o osobama povezanima s međunarodnim terorizmom zatajeni su u svim službenim izvještajima radnim telima UN i Savetu bezbednosti, kao i institucijama EU i izvestioci koji na terenu rade izveštaje o mogućnosti bezviznog režima između EU i BiH", navodi magazin.

2024 © - Vesti online