Petak 11.12.2015.
10:23
jutarnji.hr

Iran se povlači: Šta će sada Putin i Asad?

Fonet/AP
Iranci neće da gube vreme i ljude: Ruski plan propao, Asadova vojska nesposobna (Foto: Arhiva)

Amerikanci tvrde da se elitni odredi Iranske revolucionarne garde već povlače prema matičnoj zemlji, a razlog navodno leži u činjenici da su Iranci pretrpeli velike gubitke u borbi za preuzimanje provincije Idlib. Iranci su, prema američkim podacima, u tim borbama izgubili vrlo važna vojna lica.

Sa druge strane, teško je poverovati da se Iranci povlače zbog smrti par svojih vojnika, a mogući pravi razlog otkrio je izraelski ministar odbrane, Moše Jalon, koji je rekao da je ruski plan bio da se Idlib očisti od pobunjenika u roku od tri meseca.

- Ali to se neće dogoditi. Nema teorije, ta misija je osuđena na propast. Zašto? Jednostavno, sirijska Vojska je potpuno nesposobna, dok su Iranci neodlučni, čak i nezainteresovani - rekao je Jalon.

Odlazak Iranaca iz Sirije, ako je u toku, zasigurno je šokantan za Putina, a još više Asada. Kada su Rusi i Sirijci dogovorili s Irancima zajedničko delovanje protiv svih Asadovih neprijatelja, činilo se da bi to moglo da dovede do velikog preokreta na Bliskom istoku. Ali, sada izgleda da od svega toga nema ništa - Rusi su ostali bez važnog saveznika, a teritorija koja nije pod kontrolom sirijskog režima i dalje je ogromna.

Pre dva meseca "Wall Street Journal" je dobio informaciju da se čak 7.000 iranskih vojnika nalazi na teritoriji Sirije. Američki vojni zvaničnici nisu išli tako daleko s procenama, pa je general Džozef Danford potvrdio da se na Asadovoj strani bori oko 2.000 članova Iranske revolucionarne garde. Samo 60 dana kasnije, broj iranskih vojnika je skoro pa zanemarljiv i američke procene govore da ih je danas najviše 700.

2024 © - Vesti online