Petak 11.12.2015.
05:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Udvaranje pravoslavcima zbog budućeg jedinstva?

Fonet
Josip Bozanić i porfirije Perić

Šef Vatikana nedavno je penzionisao i katoličkog vojnog vikara u Hrvatskoj Juraja Jezernica. Vatikan Bozanića tereti da je, uprkos upozorenjima Svete stolice, forsirao HDZ i nakon izbora primio njenog lidera Tomislava Karamarka. Bozanić je smenjen na ličnu intervenciju pape i to nakon kardinalove naredbe da se u crkvama nakon svake mise čita njegova podrška HDZ.

Kako primećuju rimokatolički sveštenici iz Srbije "papina metla počela je da čisti proustaški orijentisano i nacionalistički ostrašćeno sveštenstvo, koje se eksponira u političkom životu Hrvatske ".

- Još od vremena pape Ivana Pavla Drugog ukazujemo i Biskupskoj konferenciji Hrvatske i Svetoj stolici da se ostrašćeni istupi katoličkog sveštenstva u Hrvatskoj negativno reflektuju na sve rimokatolike na Balkanu gde su oni manjina, a naročito u Srbiji. Sa takvim potezima Zagreba Sveta stolica ne može očekivati ekumenski napredak ni uspeh za buduće svehrišćansko crkveno jedinstvo - podsećaju u beogradskim župama.

Ekumenski dijalog i Stepinac

Papa Franja imenovao je italijanskog nadbiskupa Lućana Surijanija za novog apostolskog nuncija (vatikanskog ambasadora) u Srbiji.
- Surijani je izvanredan papin izbor, za uspešniji nastavak međucrkvenog i ekumenskog dijaloga, kako sa srpskom tako i sa drugim pravoslavnim kanonskim crkvama, na putu ponovnog crkvenog ujedinjenja svih hrišćana. Papa je svakako imao na umu i doprinos Surijanija u predstojećem radu pravoslavno-katoličke crkvene komisije po pitanju kanonizacije Stepinca - objašnjavaju u Beogradskoj nadbiskupiji.

Dr Zoran Čvorović, stručnjak za istoriju crkvenog prava ocenjuje da se radi o poznatoj težnji Svete stolice da se "pravoslavlje stavi pod vatikansku kapu".

- Smene ostrašćenih katoličkih crkvenih jastrebova u Hrvatskoj ne treba dovoditi u vezu samo sa papinom namerom da omekša stav SPC u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca. Posle susreta sa carigradskim patrijarhom Vartolomejem papa Franja je rekao da više nema prepreka da se pravoslavci i katolici pričešćuju iz iste čaše, da zajedno vrše bogosluženje. Vatikan je krenuo da menja politiku u navlačenju pravoslavaca za uniju. Zato se umesto jastrebova nude meki ekumenski misionari generacijski i ideološki bliski ekumenskim perjanicama u pojedinim pravoslavnim crkvama. Sagovornici u ekumenskom dijalogu su ljudi istih načela. Jasno je da je papina namera da se kroz nove ljude raslabe pravoslavni i lakše privole na unijaćenje - kaže za "Vesti" Čvorović.

2024 © - Vesti online