Petak 11.12.2015.
04:00
M. O. -Vesti

Sakib na slobodi, suđenje u magli

Reuters
Hoće li odgovarati za zlodela: Sakib Mahmuljin

- Mahmuljinu su određene mere koje podrazumevaju zabranu putovanja, napuštanja mesta boravka i sastajanje sa licima koja su povezana sa predmetom - naveli su u Sudu BiH donoseći, po mnogima iz Srpske, potpuno očekivano i pomalo skandaloznu odluku.

Mnogi tvrde da je bolje da se Mahmuljin brani sa slobode pa bude osuđen, nego da proces provede u pritvoru i iz cele priče izađe kao pobednik. Ipak, do samog početka suđenja ostalo je dosta vremena, jer sada prvo Tužilaštvo treba da podigne optužnicu, pa da je Sud BiH potvrdi, a tek nakon toga počinje suđenje.

Na ročištu o pritvoru, Mahmuljinova odbrana tvrdila je da bi mere zaštite bile dovoljne za vođenje postupka.

- On je porodičan čovek, nema gde pobeći, ima stalno mesto boravka, istraga traje 15 godina i da je želeo mogao je do sada pobeći ili uticati na svedoke - naveo je Mahmuljinov branilac Fahrudin Ibrišimović.

Uhapšena šestorica Srba

SIPA je juče sprovela novu akciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine. Ovaj put na udaru su se našli Srbi, i to petorica u opštini Novi Grad. Uhapšeni su Ljuban Babić (53), Ranko Balaban (56), Rajko Karlica (47), Mirko Odžić (55) i Milenko Brčin (52). Oni se terete da su počinili ratni zločin nad Bošnjacima na području Novog Grada 1992. godine.

Sudu se obratio i sam Mahmuljin, koji je rekao da je ovaj slučaj već vođen u Hagu, i to protiv generala Rasima Delića (osuđen nepravosnažno na tri godine, preminuo čekajući drugostepenu presudu op.a). Mahmuljin je, po nekima, licemerno dodao da je i sam radio na svom slučaju.

- Istraživao sam ovaj slučaj čisto da utvrdim ima li zbilja moje odgovornosti, ali je nisam pronašao. Ne bih hteo vređati tužioca, ali čovek ne razume vojnu terminologiju, kao i to da u vojsci ne postoji usmena naredba. Iza mene je bilo 36.000 ljudi koji nisu počinili niti jedan zločin. Žao mi je što tužilac nije poslušao sudiju Haškog tribunala koji je u slučaju Delića jasno kazao šta je efektivna kontrola - rekao je Mahmuljin.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je postupak protiv Mahmuljina počeo veoma loše.

- Očigledno da je i to još jedan dokaz selektivnog pristupa, jer Srbima se određuje pritvor, a kada su u pitanju Bošnjaci, uglavnom im se u najvećem broju slučajeva pritvor ne određuje - rekao je Kojić.

2024 © - Vesti online