Četvrtak 10.12.2015.
16:10
Vestionline, index hr

Hrvatska se cepa - Međimurje republika!?

wikimedia.org
Međimurska županija nalazi se na severu Hrvatske

Poslanici HDZ-a  HDS-a i HSP-a napustili su sednicu Županijske skupštine kao klub opozicionih partija na poziv Darka Horvata, predsednika međimurskog HDZ-a.

Horvat je, naime, reagovao na intervju međimurskog župana u Međimurskim novinama pre 10-tak dana, u kome je župan Matija Posavec izjavio: "Pre ću zatražiti otcepljenje od Hrvatske nego da dopustim da se Međimurje utopi u druge regije ili, Varaždinsko-bjelovarsku".

Horvat je ocenio da se župan Posavec "postavio iznad Hrvatskog sabora". Podsetio ga je na ustavnu odredbu o jedinstvenosti i nedeljivosti Hrvatske i na elemente kaznenog dela zbog izjava o otcepljenju. Izjavu župana Posavca nazvao je "proustavnim i protudomoljubnim delovanjem", i upitao kako to da u hrvatskoj javnosti nema reakcija na tu izjavu.

Posavec: Ići ću u zatvor ako treba

Na ta prozivanja međimurski župan Posavec odgovorio je za govornicom u nastavku Županijske skupštine:

- Dobro poznajem zakone i Ustav, i sigurno nisam ni na koji način hteo narušiti jedinstvenost i nedeljivost Hrvatske kao države. Prema tome, ne treba niko da se boji da ću ja povesti revoluciju u Međimurju, već sam se u kontekstu razgovora o teritorijalnom sistemu izrazio težom rečju, ali bez zle namere. Ako me prozivaju da zbog toga moram da idem pet godina u zatvor, OK, ni to nije kraj sveta.

2024 © - Vesti online