Četvrtak 10.12.2015.
13:03
Vestionline, Alo rs, 24 sata rs

Afera "66 beba u zamrzivaču": Zaleđene kao vekne hleba

Reuters
Sumnja se da su bebe kradene odmah po rođenju

Ministarski komitet Saveta Evrope izrazio je u četvrtak zabinutost jer je prošao rok u kojem je trebalo da Srbija uspostavi mehanizam kojim bi ispitala slučajeve nestalih beba i obeštetila roditelje, zbog čega je SE pozvao vlasti u Srbiji da se posvete rešavanju preostalih problema na tom poslu.

Presuda Saveta Evrope

Presudom je Srbiji naloženo da što pre formira nezavisnu agenciju koja bi se bavila ovakvim slučajevima, kojih svake godine ima na stotine.

Na sastanku SE u martu naredne godine biće razmotren i ocenjen eventualni napredak u sprovođenju ovih uputstava i zahteva.

Rok koji je postavio Evropski sud bio je 9. septembar ove godine, u obrazloženju tadašnje presude Sud je naveo da je uočio da su u Srbiji primećeni pokušaji državnih organa da se ovaj problem reši, ali da oni nisu ni dovoljno sistematski ni intenzivni da zadovolje oštećene.

Država je morala da nađe model koji bi svim roditeljima koji sumnjaju da su im deca na rođenju ukradena omogućio odgovarajuće odgovore i naknadu.

Takvih je roditelja 1.500, a neki od njih su bili gosti emisije "Život priča" na TV "Prva".

Tragajući za istinom, roditelji nailaze na neverovatan sklop nelogičnosti koji se pojavljuju u dokumentaciji vezanoj za njihovu decu.

Goran Filipović je predstavnik beogradske grupe roditelja. Njegova supruga se porodila 3. juna 1978. Dan nakon porođaja, saopšteno im je da je dete preminulo. U potrazi za svojim detetom, za koje veruju da nije umrlo, već da je ukradeno, Filipovići nailaze na niz nedoslednosti, koje samo pothranjuju njihove sumnje.

- Izvod iz matične knjige rođenih deteta ne sadrži ni ime ni prezime, a postoji JMBG. Nemoguće je da lice koje nema ni ime ni prezime dobije JMBG. Po podacima sa liste postoperativnog lečenja deteta ispada da se ono za 24 časa, koliko je živelo, ugojilo 100 grama, poraslo četiri centimetra i da mu je smanjen obim glave. U pogrebnom preduzeću izdaju nam potvrdu da nema podataka za sahranu bezimenog ženskog deteta te godine sa prezimenom Filipović. U dokumentaciji smo naišli i na saglasnost za kremaciju, na kojoj piše da je umrlo muško dete - ispričao je Goran autorki emisije Tatjani Vojtehovski.

Bebe u zamrzivaču slagali ko vekne hleba

Pre sedam godina u javnosti se pojavila informacija da je u Višegradskoj, u zamrzivaču, pronađeno 66 mrtvih beba, koje su tu bile i po nekoliko godina. Goran Filipović navodi da su podneli prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja, koja je izašla na teren i zaista pronašla tela 66 beba.

- Njihovo objašnjenje je da su tela toliko dugo stajala jer nije postojala saglasnost roditelja. Zakon jeste predviđao tu mogućnost, ali te saglasnosti nema. Međutim, nama kao roditeljima je bilo frapantno da su dečja tela stajala toliko godina zamrznuta i da su ih slagali kao vekne hleba - ističe Filipović.

Slično iskustvo ima i Mirjana Novokmet. Porodila se u januaru 1978, a na preporuku doktorke koja joj je vodila trudnoću, porodila se u Višegradskoj.

- Tamo smo lekara čekali puna dva sata. Stavili su me na CTG i čula sam otkucaje bebinog srca, ali on je skinuo kaiš i rekao: "Hitno u operacionu salu". Pitala sam zašto, kada smo čuli bebino srce? Rekli su mi to nije bebino, već moje srce. Uradili su mi carski rez i ujutru probudili. Doktorka je bila pored mog kreveta i saopštila da je beba mrtvorođena - priseća se Mirjana.

Dokumentacija njenog deteta je nepotpuna. Postoje dva obdukciona nalaza, koji se razlikuju, a ni na jednom ne postoji pečat ustanove.

Nisu ih ni sahranili

Sahrana 66 beba bila je zakazana za 10 časova ujutru, a kada su neki od roditelja stigli u devet sati, direktor groblja rekao im je da su zakasnili na sahranu. Od radnika koji rade na groblju saznali su da su deca pokopana u pet sati ujutru. Odgovor na pitanje "zbog čega" nisu dobili.

2013. godine jedna doktorka izjavila je da se deca ne sahranjuju, već da se kremiraju u bolničkim krematorijumima kao što je to inače praksa, dok su čelni ljudi iz Ministarstva pre samo nekoliko dana izjavili da krematorijumi u bolnicama ne postoje.

Roditelji koji su učestvovali u ovoj emisiji ne odustaju od borbe da saznaju šta se sa njihovom decom dogodilo, ali su istakli da nemaju pomoć državnih institucija.

2024 © - Vesti online