Četvrtak 10.12.2015.
11:43
Tanjug

Rusija želi "obostranu ljubav" sa SAD

Tanjug
Lavrov: Želimo bolje odnose sa SAD, ali Bajden ide po Evropi i preporučuje nastavak sankcija protiv nas

- Dok god Obamin potpredsednik Džo Bajden ide po Evropi i preporučuje nastavak sankcija protiv nas ne uzimajući u obzir ponašanje Kijeva pod pritiskom Zapada, nećemo moći da postignemo bilo kakav dogovor - rekao je Lavrov u intervjuu italijanskom listu "Republika", a prenosi Rojters.

SAD i EU su uvele sankcije Rusiji posle pripajanja Krima Rusiji prošle godine. Oni takođe optužuju Moskvu da podržava pobunu proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Lavrov je italijanskom listu rekao da su kombinovane ruske, američke i arapske snage u Siriji dovoljne da poraze Islamsku državu, ali je napomenuo da nije moguće formirati koaliciju ukoliko se ne postigne dogovor o budućnosti sirijskog predsednika Bašara Asada. SAD i njihovi sunitski arapski saveznici smatraju da Asad treba da ode.

- Ukoliko partneri u potencijalnoj koaliciji nastave da traže da se odredi datum Asadovog odlaska sa scene, odgovorićemo da je to protiv zakona i demokratije - rekao je Lavrov i dodao da ne zna gde je lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi ali da ima informacije da je ta teroristička organizacija počela da se infiltrira u vojsku u Libiji.

On je ocenio da je odluka Zapada da ukloni libijskog lidera Muamera Gadafija bila greška, ali je rekao da Rusija podržava plan UN o ponovnom uspostavljanu stabilnost u Libiji.

2024 © - Vesti online